Arra kíváncsi az Unidos Podemos spanyol baloldali pártszövetség, hogy miért nem szavazták meg a spanyol néppárti képviselők a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben – közölték a párt képviselői szerdai sajtótájékoztatójukon, Madridban.

Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias

„A spanyol Néppárt (PP) direkt vagy indirekt formában úgy döntött, hogy támogatja Orbánt” – jelentette ki Miguel Urbán, a magát szociáldemokrata pártként definiáló Podemos EP-képviselője.

Közölte: a spanyol néppárti képviselők között voltak, akik a jelentés mellett akartak szavazni, „de úgy tűnik, hogy valaki nem hagyta nekik”.

„Tudni akarjuk, hogy madridi utasítás volt-e” – jegyezte meg, a konzervatív Néppárt vezetésére utalva. 

A szeptember 12-i strasbourgi szavazáson az Európai Néppárt 17 spanyol képviselőjéből hárman szavaztak a jelentés elfogadása ellen, kilencen tartózkodtak, öten pedig távol maradtak a voksolástól.

Felfoghatatlan, hogy a spanyol jobboldal azoknak az oldalára helyezkedjen, akik az alapvető jogokat megsértő politikát folytatnak, támadják „a sajtószabadságot, az oktatás szabadságát, egyetemeket bezárva, nyíltan antiszemita nyilatkozatokat téve és kriminalizálva a menekülteket” – mondta Pablo Bustiduy.    

Az Unidos Podemos a spanyol parlamentnek benyújtott indítványában szorgalmazza, hogy a kormány támogassa a Magyarország elleni uniós szankciók megindítását, és ehhez kezdeményezzen együttműködést a többi tagállammal.

Spanyolország küldjön Dél-Európából világos üzenetet, hogy kész a demokratikus pólus vezetésére és az európai eszme védelmére, amely „gyökeresen különbözik” a brüsszelitől, és attól is, amit Orbán Viktor képvisel – hangsúlyozta Pablo Bustiduy.

A PP vezetése nem adott utasításokat európai képviselőinek – közölte Pablo Casado, a spanyol konzervatív Néppárt elnöke újságíróknak nyilatkozva, amikor megérkezett az Európai Néppárt (EPP) csúcsértekezletére az ausztriai Salzburgban.

„Amit mi mondtunk az az, hogy az Európai Parlament nem a kompetens szerv ehhez, és ezért tartózkodtunk” – jegyezte meg a politikus.

A pártvezető hangsúlyozta: ellenzi, hogy az EPP kizárja soraiból a Fideszt, és felidézte, hogy Magyarország támogatta Spanyolországot, amikor az segítséget kért a katalán függetlenségi törekvésekkel szemben.

Az EP szeptember 12-én fogadta el a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentést, amely szerint Magyarországon „rendszerszintű fenyegetés” éri az unió alapvető értékeit és a jogállamiságot, és ez indokolja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

A jelentés megszavazásával az ügy az uniós tagországok kormányainak tanácsa elé kerül, amely négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az Európai Unió alapértékei.