Fotó: MTI/Czimbal Gyula, illusztráció

Három embert őrizetbe vettek a terrorizmusellenes olasz hatóság (Digos) csütörtökre virradóan végrehajtott akciójában Velence történelmi központjában.

A közeli Mestrében és Trevisóban is házkutatásokat tartottak.

Az olasz hatóságok információi szerint dzsihadista csoportot számoltak fel. A három őrizetbe vett férfi koszovói, évek óta Olaszországban élnek, tartózkodási engedéllyel. Otthonaikban vették őket őrizetbe Velence városközpontjában, ahol a Digos emberei éjszaka csaptak le rájuk.

Egy negyedik koszovóit is előállítottak, ő azonban nem került börtönbe, mivel fiatalkorú.

Velencében tíz lakást, Mestrében és Trevisóban egyet-egyet kutattak át.

Az akcióban az olasz csendőrség és rendőrség is részt vett a terrorizmusellenes ügyészség irányításával.

Az eddig közölt adatok szerint a koszovói csoportot régóta megfigyelés alatt tartották: ismeretségi körüket éppúgy, mint internetes közösségi oldalaikat, és az általuk látogatott iszlamista központokat, imahelyeket is. Az olasz hatóságok szerint radikalizálódott személyekről van szó.

Olasz sajtóértesülések szerint a régóta lehallgatott csoport tagjai a március 22-i londoni merényletet telefonhívásaikban lelkesen méltatták, és arról beszéltek, hogy valami hasonlót akarnak ők is elkövetni. Meg nem erősített információk szerint célpontként a velencei Rialto hidat választották ki, amelyen naponta több ezren haladnak át, többségében turisták.

Internetről több olyan oldalt töltöttek le, amelyeken testközeli harcról és a kés fegyverként való használatáról volt szó. Közülük néhányan arról beszéltek, hogy Szíriába akarnak menni és csatlakozni az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyvereseihez. Az egyik házkutatást a La Fenice velencei operaházhoz közeli épületben tartották.

Adelchi D’Ippolito, a terrorizmusellenes olasz ügyészség velencei körzeti ügyésze sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyomozás 2016-ban indult el, amikor a most őrizetbe vett férfiak egyike Szíriában járt, majd visszatért Olaszországba. A férfiak mindannyian harminc évesnél fiatalabbak, a Szent Márk tér közelében laktak, és otthonaikban közös imát is tartottak más honfitársaikkal. Folyamatosan edzették testüket, mintha rendkívüli „katonai” feladatra készülnének, és az internet segítségével házi készítésű pokolgépet akartak előállítani, még robbantási szimulációt is tartottak. Telefonon azt mondták egymásnak, „Velencében azonnal a paradicsomba jutsz, ha a Rialtónál bombát helyezel el, úgyis annyi hitetlen van arra”.

Marco Minniti olasz belügyminiszter a hatóságok munkáját dicsérve kijelentette, Olaszországban is fennáll a dzsihadista támadás veszélye, de a mostani akció bizonyítja, hogy a fenyegetéssel szemben a megelőzés jelent megoldást.

Matteo Salvini, az Északi Liga párt vezetője szerint az eset mutatja, hogy minél előbb le kell zárni az olaszországi határokat, mielőtt még túl késő lenne.

Az Ispi olaszországi nemzetközi politikai kutatóintézet tavalyi adatai szerint Koszovóból 300, Albániából 150, Boszniából 250 harcos csatlakozott az Iszlám Állam csapataihoz.

MTI