Bíróság elé állítottak hétfőn hat férfit Svédországban terrorizmussal kapcsolatos vádakkal, egyebek közt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet pénzügyi támogatása miatt.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció, szerk.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció, szerk. 

A hat férfi közül öten üzbég állampolgárok, a hatodik kirgizisztáni, de beszél üzbégül – tudatta a hírt közlő dpa német hírügynökség.

Közülük három ellen továbbá vádat emeltek amiatt is, hogy vegyszereket és más eszközöket, köztük bajonetteket szereztek be azzal a céllal, hogy – ahogy az a vádiraton szerepel – „bántalmazzanak és megöljenek más embereket”.

A 24 és 46 év közötti férfiak tagadták az ellenük felhozott vádakat. Hármójukat tavaly áprilisban fogták el, azóta voltak előzetes letartóztatásban. A másik két vádlottat később a tavalyi év során vették őrizetbe. 

A vádakat különböző razziák során, számítógépekről és mobiltelefonokról gyűjtött információkkal alapozták meg.     A hétfői tárgyalás az IÁ-nak nyújtott, 5600 dolláros (több mint 1,5 millió forintos) pénzügyi támogatásra összpontosított. A pénzösszeget két, Szíriában tartózkodó dzsihadistának küldték egy közvetítőn keresztül drónvásárlás céljából. A dzsihadisták és a vádlottak közötti szöveges kommunikációban „madárként” utaltak a drónra – jegyezte meg a svéd ügyészség.

Az egyik vádlott az összeg folyósításáról azt mondta, hogy egy kölcsönt fizetett vissza.

A per várhatóan nagyjából egy hónapig fog tartani.