John Kelly belbiztonsági miniszter szerint Donald Trump elnökségének első teljes hónapjában 40 százalékkal esett vissza az illegális határátlépők száma.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a visszaesés Donald Trump január 20-ai beiktatását követően kezdődött, amikor is az új amerikai elnök arra tett ígéretet, hogy az országban tartózkodó, nagyjából 11 millió illegális bevándorló nagy részét kitoloncolják majd.

John Kelly nyilatkozatában azt állította, az országba való belépéstől elutasított és feltartóztatott illegális bevándorlók száma a januári 31578-ról februárban 18762-re csökkent, holott korábban a két hónap között átlagosan 10-20 százalékos emelkedést jegyzett az Amerikai Vám- és Határvédelmi Hivatal.

A Fox News szerint Kelly az mondta, “Továbbra is éberek maradunk, hogy megfelelő módon tudjunk reagálni, ha ebben a trendben változás következik be, hiszen az illegális határátlépők száma jellemzően emelkedni szokott március és május között. Azonban ezek a korai eredmények azt bizonyítják, hogy számít a [törvények] betartatása, számít az elrettentés, és egy átfogó bevándorlási szabályozásnak igenis lehet hatása”.

-SVÁ-