Újabb támogatási programot indítanak Németországban a menedékkérők önkéntes távozásának ösztönzésére, egy háromtagú család akár 6000 eurót (1,87 millió forint) is kaphat, ha visszatér a hazájába – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi lap.

A szövetségi belügyminisztérium A te országod. A te jövőd. Most! címmel indít új programot, amelyben családonként 3000 euró, egyszemélyes háztartás esetén 1000 euró otthonteremtési támogatáshoz juthatnak mindazon menedékkérők, akik még a menedékjogi eljárás alatt vagy kérelmük elutasítása után vállalják, hogy önként visszatérnek hazájukba.

A február végéig tartó akcióban több mint 40 ország állampolgárai vehetnek rész, köztük a Szíriából, Irakból és Törökországból érkezett menedékkérők.

A német állam eddig újrakezdési segélyt ajánlott az önként hazatérő menedékkérőknek. A felnőttek 1200 euró, a gyermekek 600 euró – egy háromtagú család esetében 3000 euró – támogatást kaphatnak. Amennyiben visszatérnek Németországba, vissza kell fizetniük a teljes összeget.

Thomas de Maizire szövetségi belügyminiszter a Bild am Sonntagnak elmondta, hogy az új program révén az önként távozók az újrakezdési segély mellett annyi támogatást kapnak, hogy nem lesz gondjuk a lakhatás költségeivel az első 12 hónapban.

A lap adatai szerint az idén februártól októberig 8639 menedékkérő távozott önként a német állam pénzügyi támogatásával.

A német menekültügy egyik legnagyobb gondja az elutasított és távozásra kötelezett menedékkérők hazajuttatása. A Welt am Sonntag című vasárnapi lap a menedékkérők egyik legnagyobb csoportjával, az afgán állampolgárokkal kapcsolatban azt írta, hogy a hazatoloncolásra jelölt emberek többsége eltűnik a hatóságok elől, mielőtt toloncolási őrizetbe vennék. Így például tavaly csupán 6000 afgán menedékkérő távozott önként vagy hazatoloncolás révén, holott nagyjából 50 ezer afgán állampolgár menedékjogi kérelmét utasították el.

Németországba a nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly 280 ezer menedékkérőt regisztráltak, az idén október végéig pedig további 156 ezret.

MTI