A légiközlekedési baleseteket vizsgáló francia ügynökség (BEA) szerint egyértelmű hasonlóságok vannak az Ethiopian Airlines márciusi és az indonéz Lion Air tavaly októberi balesete között – közölte a francia ügynökség hétfőn. Mindkét légitársaságnak egy Boeing 737 MAX 8 típusú repülőgépe zuhant le. 

Fotó: MTI/EPA/STR

Fotó: MTI/EPA/STR

A francia repülésbiztonsági hatóság hétfői közlése szerint az etióp légitársaság szerencsétlenül járt gépének feketedobozából származó adatok utalnak a két eset közötti kapcsolatra. Az adatokat további vizsgálatokra is felhasználják.

Az etiópiai hatóságok kérték a francia repülésbiztonsági illetékesek segítséget az Ethiopian Airlines feketedobozai tartalmának  elemzéséhez, mert Etiópiában nincs megfelelő eszköz erre. 

A francia repülésbiztonsági hatóság közölte, hogy a fedélzeti adatrögzítő adatainak ellenőrzése során a vizsgálatot végző szakértők egyértelmű hasonlóságokat találtak az Ethiopian Airlines és a Lion Air járatainak balesetei között. 

A BEA hozzátette, hogy sikerült letölteni az etióp gép feketedobozaiból származó adatokat, ezeket továbbítják az etiópiai hatóságok felé. A BEA közölte, hogy 30 napon belül kiadnak egy előzetes jelentést az ügyben. 

Az Ethiopian Airlines Boeing 737 MAX 8 típusú gépe március 10-én indult el Addisz-Abebából Nairobiba, azonban felszállás után hat perccel a földnek csapódott, és több darabra esett szét. Az utasok és a személyzet tagjai – összesen 157 ember – életüket vesztették. 

A Lion Air indonéz légitársaság Jakartából Pangkal Pinang városba tartó Boeing 737 MAX 8 típusú gépe 2018. október 29-én zuhant a Jávai-tengerbe. A fedélzeten tartózkodó 189 ember életét vesztette.