Az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot szerdán az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT).

A „Balkán mészárosának” nevezett egykori parancsnok elleni vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények – egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés – szerepeltek. A bűncselekmények az 1992-1995-ös, mintegy százezer halottat követelő boszniai háború idején történtek. A háromtagú bírói testület ugyanakkor nem állapította meg Mladic felelősségét a népirtással kapcsolatos másik vádpontban, miszerint a boszniai szerb hadsereg népirtást követett el a muzulmánok és horvátok ellen hat másik településen.

A „Bosznia henteseként” is emlegetett szerb tábornok adott parancsot az ostrom alá vont Szarajevó bombázására, ráadásul kifejezetten buzdította a tüzéreket és a mesterlövészeket a civil lakosság elleni támadásokra. Az irányítása alatt álló boszniai szerb hadsereg (VSR), és más fegyveres szabadcsapatok módszeresen hajtottak végre etnikai tisztogatásokat a bosnyákok körében. 1995 júliusában elkövetett srebrenicai mészárlás is jórészt az ő nevéhez köthető. Ő vezette azokat a csapatokat, amelyek elfoglalták az ENSZ védelme alatt álló várost, ahonnan némi huzavona után távoztak a szerbektől rettegő holland békefenntartók. Ekkor a városban élő nőket bosnyák területekre szállították, a férfiakat pedig, sőt a kisfiúkat is kivégezték. A hóhérok által készített felvételek, és a tömegsírok tanúsága szerint ez volt a legnagyobb népirtás Európában a II. világháború óta.

Ratko Mladicot több mint egy évtizedes bujkálás után, 2011-ben fogták el és adták ki a szerb hatóságok az NT-nek. A srebrenicai mészárlás másik fő felelősének tekintett Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt tavaly 40 év börtönre ítélték Hágában.

A Nemzetközi Törvényszék döntéséről Aleksandar Vucic szerb elnök azt mondta, senkit sem lepett meg az ítélet, az életfogytig tartó börtönbüntetés. Nyilatkozatában arra szólította fel a szerbeket, az ítélethirdetést követően kezdjék el a jövőépítést, hogy a gyerekeik egy jobb világban nőhessenek fel, és gondolkozzanak azon, hogyan lehet megőrizni a békét és a stabilitást a térségben, hogyan lehet gazdasági fejlődést és virágzást elérni. „Ne fulladjunk bele a múlt könnyeibe, hanem a munkánk verejtékével építsünk jobb jövőt mindannyiunk számára” – fogalmazott a szerb elnök. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy szerinte a szerb áldozatok nem kapták meg a kellő tiszteletet. Mindazonáltal az, hogy nem ítélték el a szerbek elleni atrocitásokkal vádolt bosnyákokat, horvátokat vagy albánokat, nem kisebbíti azokat a bűncselekményeket, amelyeket szerbek követtek el.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök csak röviden reagált az ítélethirdetésre, egyebek mellett azt mondta, Szerbia nem elégedett a Nemzetközi Törvényszék munkájával, véleménye szerint a hágai bírói testület „szelektíven” hoz ítéletet, és úgy tűnik, a szerb áldozatok kevesebbet érnek, ugyanis a legtöbb ítéletet szerbek ellen hozta a testület.

A bosnyákok többsége elégedett a Ratko Mladic perében született szerdai ítélettel, az életfogytig tartó szabadságvesztéssel, mindazonáltal a Srebrenicai Anyák nevű egyesület, illetve Srebrenica korábbi polgármestere úgy vélekedett: mind a tizenegy pontban bűnösnek kellett volna nyilvánítani az egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot. Munira Subasic, az egyesület egyik vezetője kijelentette: szeretné, ha Mladicnak álmában megjelennének mindazok, akiket meggyilkolt. Egy másik anya szerint Ratko Mladic emberbőrbe bújt szörnyeteg, és itt lenne az ideje, hogy a szerbek felhagyjanak a népirtás tagadásával. „Az a bűnöző még mindig él, a mi gyerekeink pedig már 22 éve meghaltak” – hangsúlyozták a gyászoló asszonyok. Az egyesület Hágában tartózkodó tagjai könnyes szemmel, de – mint mondták – vegyes érzésekkel fogadták az ítéletet. Kijelentették, hogy az életfogytig tartó ítélet igazságos, ám teljes megnyugvást csak az adhatott volna, ha a további hét boszniai településen elkövetett bűncselekményeket is népirtásnak nyilvánítják, és azokban is bűnösnek találják Mladicot.

Mladic ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezést fognak benyújtani az elsőfokú ítélet ellen. A hágai bíróság azonban decemberben befejezi működését, és mandátumának lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) veszi át.
A törvényszék épülete előtt nagyjából százan tüntettek azért, hogy végre felelősségre vonják Mladicot. Helyszíni tudósítások szerint volt egy kisebb összetűzés is, amikor megjelent egy szerb zászlót lengető férfi, akitől az egyik demonstráló elvette a lobogót.

MTI/K.D.