A Kereskedelmi Világszervezet korábbi főigazgatója vasárnap, 71 éves korában hunyt el – írja a Reuters hírügynökség honlapja.

Képernyőfotó: breitbart.com


Képernyőfotó: breitbart.com

Peter Sutherland hosszú időn át volt az olajóriás BP elnöke, és a Goldman Sachs nemzetközi befektetőcég egyik vezetője is.

Az ügyvéd, aki korábban a legfiatalabb uniós biztos volt, hosszú ideje betegeskedett, derült ki a család sajtóközleményéből.

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar szerint “Peter Sutherland a szó szoros értelmében államférfi volt: ír, elkötelezett európai és büszke internacionalista”.

Sutherland 2012-ben a brit Lordok Háza előtt kritikát fogalmazott meg azokkal az európaiakkal szemben, akik “még mindig táplálják a homogenitás és a másoktól való különbözőség érzését”, és hozzátette, hogy véleménye szerint az Európai Uniónak éppen ez ellen kellene leginkább harcolnia.

A migránsválsággal kapcsolatban egy 2015 októberi, az ENSZ hírközpontja (UN News Centre) által készített interjúban úgy nyilatkozott, “Arra kérem majd a kormányokat, hogy működjenek együtt, hogy vegyék észre: a szuverenitás csupán illúzió… teljes illúzió, amelyet magunk mögött kell hagynunk. (…) Elmúltak azok az idők, amikor határok és kerítések mögött bujdokoltunk. Együtt kell dolgoznunk és együtt kell működnünk azért, hogy jobbá tegyük a világot. Ez pedig azzal jár, hogy szembenézünk néhány régi jelszóval, szembenézünk néhány régi, történelmi emlékkel és a hazánkról kialakított képpel”.

2016 nyarán egy berlini, a migrációról szóló fórumon felszólalásában az ENSZ menekültügyi különleges megbízottjaként kifejtette, hogy az európai országoknak meg kell nyitniuk határaikat mindenki – még a gazdasági migránsok – előtt is. Hangsúlyozta, hogy a méltóság és egyenlőség európai elveivel ellenkezik, ha nem fogadunk be mindenkit, aki Európában akar élni.
Ugyanakkor élesen bírálta az ezzel szembeszálló tagállamokat, és azt mondta, ezek az országok “rájátszanak a nacionalista érzelmekre, és azok populizmusát támogatják, akik nem osztják ugyanazokat az alapvető elveket, mint mi”.
Amellett érvelt, hogy az európai vezetőknek nem szabad óvatoskodni a migrációval kapcsolatban, és “már elengedhetetlen”, hogy az uniós elveket kövessük, amely magával vonja a határok megnyitását a gazdasági migránsok előtt.
“Nem csupán a menekültekről beszélünk. A gazdasági migránsokról is beszélünk, akik a jövőben, vagy már most is, a túlélésükért küzdenek. Őket nem szabad figyelmen kívül hagyni” – fejtette ki.

(demokrata.hu)