Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Nehéz a hagyományos politikai erőknek csatlakozni a franciaországi megmozdulásokhoz, mert alapvetően elitellenes demonstrációkról van szó, és az elitnek részei a hagyományos pártok is – mondta Szűcs Anita Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Kifejtette: Emmanuel Macron köztársasági elnök számára most a legfontosabb, hogy ne engedje szétterjedni a megmozdulás-sorozatot és megvédje azokat a vívmányokat, amelyeket másfél év alatt elért.

A szakértő szerint a tüntetéseket az alsó középosztály elégedetlensége okozza; a középosztály csalódott, azt érzi, hogy egyre rosszabbul él. A francia jóléti mutatók nem adnak okot aggodalomra, különösen Európa sok más országával összehasonlítva, ugyanakkor nyílik a „szegénységi olló” – mutatott rá.

A kormányzat azt jelezte, kész arra, hogy reagáljon, ezért hívta tárgyalóasztalhoz a megmozdulás képviselőit. A mozgalom azonban nem tud képviselőket kiállítani, nincs olyan ember, aki hitelesen képviselhetné a megmozdulás egészét – fejtette ki.

A baloldali pártok a jövő héten bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek a kormány ellen, erről Szűcs Anita azt mondta: kicsi a valószínűsége annak, hogy az indítványt a nemzetgyűlés többsége elfogadja.