Amíg az Európai Unió vezetői kitartanak Törökország-ellenes magatartásuk mellett, addig  továbbra is náci maradványoknak és fasisztáknak nevezem őket – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő az észak-törökországi Zonguldakban tartott népszavazási kampányrendezvényén.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Európa szívében lovakkal és kutyákkal rontottak honfitársainkra, minisztereink nem tarthattak beszédet – nehezményezte.
    
A török elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i referendum miatt az utóbbi időben Ankara éles konfliktusba került számos európai uniós tagállammal, majd Erdogan népszavazási kampányának kiemelt pontja lett az érintett országok bírálata. A török államfő gyakran kritizálta élesen, s nevezte rendszeresen nácinak vagy fasisztának Európát, miután a közelmúltban Berlin és Hága visszautasította, hogy török miniszterek a török alkotmánymódosítás mellett kampányoljanak a Németországban és Hollandiában élő törökök körében.
    
Március közepén a rotterdami török konzulátusnál kisebb csetepaté is volt. A tüntetők üvegekkel és kövekkel hajigálták a rendőröket. A tiltakozó csoportot vízágyúval sikerült feloszlatni, legalább heten megsérültek, tizenkét embert pedig őrizetbe vettek.
    
A nyugati országok a „náci” és a „fasiszta” szavak használata miatt határozottan tiltakoztak Ankaránál. Angela Merkel német kancellár arra kérte a török elnököt, hogy tartózkodjon a második világháborút idéző kifejezésektől.

MTI