Erdogant meghívják a kormánypártba

Recep Tayyip Erdogan török államfőt az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás hivatalos végeredményének kihirdetése után az általa is alapított kormánypárt meghívja soraiba, hogy ismét csatlakozzon ahhoz - jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) keddi parlamenti frakcióülésén.

Yildirim kifejtette: az eredmény kihirdetése után az alkotmánymódosítás néhány pontja már életbe lép 2019. november 3-a, tehát a következő parlamenti és köztársaságielnök-választás előtt. Hozzátette: a változtatás azon pontja, amely engedélyezi a mindenkori államfő pártkötődését, azonnal hatályba lép, így Erdogan, aki 2014-ig, államfővé választásáig a párt vezetője volt, ismét csatlakozhat ahhoz.

Yildirim szerint a népszavazás során felmerült állítólagos szabálytalanságokról szóló “pletykák” felesleges erőfeszítések a referendum beárnyékolására. “A népakarat szabadon nyilvánult meg és ezzel ennek az ügynek vége” - fogalmazott.

Nyomatékosította, az eredményt mindenkinek tiszteletben kell tartania, főként a legnagyobb ellenzéki pártnak, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP), amely kedden a népszavazás érvénytelenítését kérelmezi.

Az elnöki rendszer bevezetéséről határozó népszavazás az egész világ számára a “török demokrácia érettségi vizsgáját jelentette” - hangoztatta a politikus.

Az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttsége szerint a vasárnapi török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

Előzetes adatok szerint 86 százalékos részvétel mellett a szavazók 51,34 százaléka igennel, 48,66 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A legnagyobb ellenzéki pártok, a Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát ellenzéki Népi Demokratikus Párt vitatja az eredményt.

MTI