A Sepsiszentgyörgyi Bíróság pénteki ítéletében első fokon érvénytelenítette azokat a bírságokat, amelyeket Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa rótt ki azok miatt a magyar nemzeti színű szalagok miatt, amelyekkel Sepsiszentgyörgy főterét díszítette ki a polgármesteri hivatal 2018 március 15-én. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az ítélet ellen a hivatalos közlés utáni 30 napig lehet fellebbezni. 

Kovászna megye prefektusa március 14-én és március 15-én is 5000-5000 lejes (350 ezer forint) bírságot rótt ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterre amiatt, hogy az ünnepre a magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a városokat, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar zászló mellé egy román zászló is kerüljön. Március 15-én Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármesterre rótt ki 5000 lejes bírságot a városban kitűzött piros-fehér-zöld zászlókért. 

Az RMDSZ kolozsvári kongresszusán részt vevő Antal Árpád polgármester az MTI-től értesült az ítéletről. Közölte: ugyan komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy Románia jogállam lenne, de örömmel veszi tudomásul, hogy vannak ilyen örömteli pillanatok is. 

A prefektusok a zászlótörvény alapján bírságoltak. A törvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározat azonban kitér arra, hogy „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”. Az RMDSZ-es elöljárók erre a jogszabályra hivatkozva védekeztek a bíróságon.