Évtizedes mélypontra süllyedt a Bajorországot egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottsága az október 14-i törvényhozási (Landtag-) választásra készülő német tartományban pénteken ismertetett közvélemény-kutatási adatok szerint.

Fotó: MTI/EPA/Marc Müller

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A Bayerntrend elnevezésű kutatássorozatnak a Süddeutsche Zeitung című müncheni lapban közölt új adatai szerint a CSU 33 százalékon áll, ami 2 százalékpontos csökkenés az előző, szeptember közepén végzett méréshez képest, és csaknem 15 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 47,7 százalékhoz viszonyítva.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű kutatássorozatának pénteki adatai szerint a bajor kormánypárt támogatottsága 35 százalékos, nem változott a két héttel korábban végzett előző méréshez képest.

A 33-35 százalék körüli választói támogatottság azt jelzi, hogy a CSU az 1950-ben szerzett 27,4 százalék óta a legrosszabb választási eredményre számíthat.

Markus Söder CSU-s tartományi miniszterelnök szerint a párt gyengesége a szövetségi szintű politika fejleményeinek tulajdonítható. A felmérési adatokat „hihetetlen” erővel befolyásolja „a berlini politika” – mondta Markus Söder a Bild című lapnak. 

A szövetségi kormányt alkotó pártok, a CSU, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) konfliktusairól szólva kiemelte: „a belső viták mindig ártanak, függetlenül attól, hogy ki kezdte őket”.

A CSU 1962 óta csaknem megszakítás nélkül egyedül, törvényhozási abszolút többségre támaszkodva kormányozza Bajorországot. A kivétel a 2008-2013 közötti ciklus volt, amikor koalícióra kényszerült a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP). 

Az új közvélemény-kutatási adatok alapján a CSU ugyan továbbra is messze a legnagyobb politikai erő marad a tartományban október 14. után, de ismét koalícióra kényszerülhet. 

A második helyen a Zöldek végezhetnek, a Bayertrend és a Politbarometer szerint a szavazatok 18 százalékára számíthatnak, ez több mint a duplája a 2013-ban szerzett 8,6 százaléknak.

A harmadik helyért az SPD, a Szabad Választók (Freie Wähler) nevű jobboldali tartományi párt és a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) versenyez, mindhárman a 10-12 százalékos sávban állnak. Az AfD most először szerezhet képviseletet a müncheni Landtagban. 

Bejuthat a tartományi törvényhozásba az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke), a 2013-ban kiesett FDP pedig visszakerülhet. A két párt támogatottsága az 5 százalékos bejutási határ körül, 4,5 százalék és 5,5 százalék között van a felmérések szerint.