Az előzetes egyeztetésekhez képest szigorúbb, alapelveknek nevezett terveket küldött meg a törvényhozóknak a washingtoni Fehér Ház vasárnap este az illegális bevándorlás rendezéséről. A Demokrata párti politikusok fenntartásaikat hangoztatták. Donald Trump elnök a bevándorlásról kötendő átfogó megállapodás részeként az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítésére kért költségek megszavazását, és a DACA-programban résztvevő fiatalok létszámának csökkentését kérte a kongresszustól. Egyúttal az úgynevezett „menedékvárosoknak” nyújtandó szövetségi támogatás visszaszorítását is kilátásba helyezte.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A Késleltetett Akció a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) programot 2012-ben az előző amerikai elnök, Barack Obama hívta életre rendeleti úton, hogy megvédje a kitoloncolástól a gyermekkorukban a szüleikkel illegálisan érkező, majd az Egyesült Államokban felnőtt fiatalokat. Őket ma az amerikai politikai és közbeszéd „álmodozóknak” nevezi. Körülbelül 690 ezren vannak, és engedélyeik meghosszabbításával legálisan tanulhatnak, illetve vállalhatnak munkát az Egyesült Államokban.

Donald Trump elnök pár héttel ezelőtt – vezető republikánus politikusok bevonása nélkül – elvileg megállapodott a vezető demokrata párti politikusokkal, hogy a kormányzat megoldást talál a DACA-programban résztvevők gondjaira. Igaz, a Fehér Ház már akkor cáfolta a megállapodás tényét, az erről szóló hírt a demokraták kényszerítő akciójának minősítette, ám mostanáig az élt a köztudatban, hogy a kormányzat segít az „álmodozók” nemzedékének megtalálni helyét az amerikai társadalomban. Kivált, hogy Donald Trump be is jelentette: a DACA egyelőre nem szűnik meg, érvénye hat hónappal meghosszabbodik, amíg a kongresszus el nem fogadja az átfogó bevándorlási reformot.

A vasárnap nyilvánosságra került alapelvek azonban ellentmondanak ennek. A kormány a DACA-programban résztvevők létszámának csökkentését és szüleik kiutasítását irányozza elő, sőt az átfogó bevándorlási tervet az Egyesült Államok Mexikóval szomszédos határán építendő fal költségeinek megszavazásához köti. A Fehér Ház világossá tette azt is, hogy nem az „álmodozók” amerikai állampolgárságának mielőbbi megadását szorgalmazza, hanem csak jogi státuszuk átmeneti rendezését.

A Fehér Ház vasárnap este telekonferenciát tartott újságíróknak, azon leszögezték: a döntés a közbiztonság erősítését, az amerikai születésű munkavállalók védelmét szolgálja, és mindez Donald Trump elnökválasztási kampányának egyik ígérete is volt. Mark Short, a Fehér Ház jogi tanácsadója azt hangsúlyozta: „ezek az intézkedések alapvető fontosságúak a DACA-programban résztevőknek biztosítandó bármilyen státusz jogi és gazdasági következményeinek enyhítéséhez”.

A dokumentum ugyanakkor szigorúbb feltételeket és előírásokat szab az amerikai állampolgárság megszerzéséhez és csökkenti a jogszerűen bevándorlók számát is.

A tervezetben egyébként szerepel a bevándorlással foglalkozó további 370 bíró és 1000 ügyvéd alkalmazása, valamint a szövetségi ügyészek 300 fős létszámbővítése és mintegy 1000 új munkatárs felvétele a bevándorlási és vámellenőrzési hivatalokban.

A kongresszusi politikusoknak megküldött további alapelv az úgynevezett menedékvárosokkal foglalkozik: ezek azok a települések, amelyek otthont adnak és védelmet is biztosítanak a szövetségi hatóságokkal szemben az illegális bevándorlóknak. A kormányzat tervei szerint ezektől a településektől megvonnák a szövetségi anyagi támogatást.

Chuck Schumer, a szenátus és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője vasárnap este közös közleményben minősítette elfogadhatatlannak a tervezetet.

MTI