Fotó: MTI/AP/Alik Keplicz

Leleplezték Lech Kaczynski volt lengyel elnök emlékművét szombat este Varsó egyik főterén, a Pilsudski téren. A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski a ceremónián elmondta: a 2010-es szmolenszki katasztrófában elhunyt ikertestvére a szuverén és igazságos Lengyelország megteremtésére törekedett.

Fotó: MTI/AP/Alik Keplicz

A lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója előestjén megtartott avatáson részt vett Lech Kaczynski lánya, Marta, valamint a lengyel politikai vezetők, köztük Andrzej Duda elnök.

Jaroslaw Kaczynski beszédében kiemelte: testvére tevékenysége döntően hozzájárult ahhoz, hogy „ellenszegülni lehetett annak, amit posztkommunizmusnak hívunk, amely az előzőnél jobb, de még mindig óriási hibákkal terhelt rendszer volt”.

Andrzej Duda aláhúzta: Lech Kaczynski a haza szolgálatának szánta életét, és e misszió teljesítése közben érte a halál.  Az elhunyt elnöknek „átgondolt elképzelése volt Lengyelország fejlesztéséről (…) Ezt mi ma megvalósítjuk” – jelentette ki Duda. Hangsúlyozta: Pilsudski óta Kaczynski volt az első nagy lengyel államfő. Ezért méltó erre az emlékműre – fűzte hozzá.

A Lech Kaczynskit ábrázoló, több mint háromméteres bronzszobor három és fél méter magas gránittalapzaton áll. Az emlékművet Józef Pilsudski marsall, Lengyelország két háború közötti vezetője szobra szomszédságában állították fel. Közelében van a szmolenszki légi katasztrófa összes áldozatának szentelt, idén áprilisban leleplezett, utashidat felidéző emlékmű is.

Az ellenzéki pártok képviselői nem jelentek meg a szombati avatáson a mindkét szmolenszki emlékmű felállítását megelőző, 2010 óta tartó politikai huzavona nyomán. A gyászünnepség során hallhatóak voltak a közelben ellentüntetést tartó ellenzéki aktivisták bekiabálásai. 

2010. április 10-én a magas rangú lengyel küldöttség a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre tartott. Az elnöki repülőgépnek az oroszországi Szmolenszknél történt katasztrófájában Lech Kaczynski és felesége, Maria mellett életét vesztette a lengyel politikai, katonai és szellemi elit sok képviselője.

A katasztrófa körülményei máig tisztázatlanok, a műszaki okok vizsgálatát végző orosz és lengyel hatóságok 2011-ben egymástól eltérő részeredményekre jutottak. A jelenlegi lengyel kormány által létrehozott bizottság új vizsgálatot indított. Október 12-én az Európa Tanács határozatot fogadott el, amely arra szólítja fel Moszkvát, hogy a lezuhant repülőgép roncsát szolgáltassa vissza Varsónak. Lengyelország az utóbbi években többször hiába kérte az eredeti feketedobozok és a géproncs visszaadását Oroszországtól. Moszkva ezt a még mindig folyamatban lévő oroszországi bűnügyi vizsgálat lezárásától tette függővé.