Felmentették a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetőjét a hatóság brémai kirendeltségénél történt visszaélések miatt.

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger

A szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője péntek este a Der Spiegel című hírmagazin értesülését megerősítve elmondta, hogy a tárca vezetője, Horst Seehofer szerdán tájékoztatta döntéséről Jutta Cordt BAMF-elnököt. Új vezető kinevezéséről később döntenek.

A szóvivő hírportálok beszámolói szerint felidézte, hogy Horst Seehofer a brémai BAMF-kirendeltség körüli ügyek maradéktalan feltárását ígérte, és személyi változásokat sem zárt ki.

A brémai kirendeltségen a tartományi rangú város ügyészségének gyanúja szerint 2013 és 2016 között legkevesebb 1200 menedékkérő menedékjogi státuszhoz jutott, annak ellenére, hogy a jogszabályok alapján el kellett volna utasítani kérelmüket. Ezért eljárást indítottak a kirendeltség akkori, időközben felfüggesztett vezetője és több más személy ellen. Az ügy áprilisban jutott nyilvánosságra, és a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottsága is vizsgálja.

Horst Seehofer még májusban bejelentette, hogy a BAMF központja 4568 menedékjogi eljárás felülvizsgálatával ellenőrizte a brémai kirendeltség munkáját, és kimutatta, hogy két ügyvédi iroda közreműködésével szándékosan megszegtek jogszabályokat és belső szolgálati előírásokat. 

Így súlyosan sérült a kirendeltség „integritásába és eljárásainak minőségébe vettet bizalom”, ezért a további belső vizsgálatok, a Szövetségi Számvevőszék által indított külső, független ellenőrzés és a brémai ügyészség nyomozásának lezárásáig felfüggesztik a menedékjogi kérelmek elbírálását.

Horst Seehofer hozzátette, hogy az eset tanulságaként kiegészítik a BAMF-nál tavaly bevezetett minőségellenőrzési rendszert, így ezentúl szúrópróbaszerűen felülvizsgálják a lezárt menedékjogi eljárások 10 százalékát, és automatikusan ellenőrzést indítanak minden kirendeltségnél, amelynél az elfogadott kérelmek aránya 10 százaléknál nagyobb mértékben eltér az országos átlagtól.