Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Csehország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody’s Investors Service, elsősorban a közfinanszírozási mérőszámok folyamatos javulásával, az alacsony adósságrátával és az erőteljes növekedési dinamikával indokolva a lépést.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette a hosszú lejáratú cseh szuverén adósságkötelezettségek osztályzatát a jelenlegi „A1”-es elsőrendű befektetési szinten.
    
A kilátás javításához fűzött elemzésében a Moody’s kiemelte, hogy a cseh államháztartási konszolidáció és az államadósság-csökkentés a vártnál gyorsabban halad a folyamatosan erőteljes növekedési lendület közepette.
    
A hazai össztermékhez (GDP) mért cseh államadósság-ráta már 2016 végén sem haladta meg sokkal a 36 százalékot, jóllehet a Moody’s abban az évben azt jósolta, hogy az adósságráta 2020-ra csökken erre a szintre – áll az elemzésben.
    
A Moody’s jelenlegi előrejelzése az, hogy 2022-re a cseh államadósság-ráta 30 százalékra csökken a tavaly mért 34,6 százalékról.
    
A cseh közfinanszírozás adósságteher-viselő képessége magas, és ennek fő tényezője az igen alacsony kamatkötelezettség, amely tavaly a költségvetési bevételek alig 1,7 százalékát tette ki.
    
A Moody’s várakozása szerint ez a mérőszám a következő években is jórészt stabil marad, 2 százalék körüli szinteken.
    
A hitelminősítő szerint az erőteljes növekedési lendület is tartós lesz. A Moody’s várakozása az, hogy a tavalyi 4,4 százalékos növekedési ütem után az idén és 2019-ben is robusztus, 3 százalék feletti ütemben bővül a cseh hazai össztermék.
    
Csehországot mindhárom piacvezető hitelminősítő az elsőrendű „A” osztályzati kategóriában tartja nyilván. 
    
A Standard & Poor’s a hosszú futamidejű cseh szuverén devizakötelezettségekre stabil kilátású „AA mínusz”, a Fitch Ratings pozitív kilátású „A plusz” besorolást tart érvényben.
    
A Fitch cseh államadós-osztályzata azonos a Moody’s „A1” minősítésével, a Standard & Poor’s cseh szuverén besorolása egy fokozattal magasabb.

(MTI)