Fotó: mti archív

Dánia és Németország a schengeni övezeten belüli határellenőrzés további hat hónappal történő meghosszabbítását kérte – közölte Natasha Bertaud bizottsági szóvivő csütörtökön Brüsszelben.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy Dánia és Németország írásbeli értesítést küldött, amelyeket az Európai Bizottság átvett. Az értesítéseket a bizottság értékeli, csak azt követően ad tájékoztatást annak részleteiről és a következő lépésekről – közölte a Natasha Bertaud.

Dánia és Németország a közel kétéves engedély november 12-én lejáró hatályát követően kívánja további hat hónappal meghosszabbítani az uniós határokon belüli határellenőrzést a migrációs nyomásra és terrorfenyegetettségre hivatkozva.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy Németország fenntartja a Dániával és Ausztriával közös határainak ellenőrzését. Indoklásában aláhúzta, hogy Németországba továbbra is Ausztrián keresztül vezet a menedékkérők egyik fő európai útvonala.

Azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió külső határainak védelme továbbra is hiányosságokat mutat, amelynek következtében jelentős számú illegális bevándorló tartózkodik a schengeni övezeten belül. A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet teljes visszaállítása csak az után lehetséges, ha az általános helyzet lehetővé teszi azt – tette hozzá a német belügyminiszter.

Dánia migrációs- és integrációs ügyekért felelős minisztériuma szerdán jelentette be, hogy 2018. május 12-ig fenntartja az ideiglenes határellenőrzést. Koppenhága az intézkedést terrorveszéllyel indokolta.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szeptember végén hangsúlyozta, az Európai Bizottság nem javasolja a schengeni övezeten belüli határellenőrzések fenntartását, különleges esetben azonban az ilyen ellenőrzéseket továbbra is meg is lehetne hosszabbítani 6 hónappal, sőt szélsőséges esetben akár további három alkalommal.

Jelenleg az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon, a német-osztrák határon, a dán-német határon, a Svédország déli és nyugati körzetében található kikötőkben és az Öresund hídnál, a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat üzemeltető norvég kikötőkben ellenőrzik a ki- és belépőket.

(MTI)