A menekültek gyorsabb és biztonságosabb befogadását szorgalmazta Ferenc pápa az olaszországi Cesena és Bologna városában vasárnapi látogatásán, amelynek egyik állomása egy migránstábor volt.

Az egyházfő első útja Bolognában a mintegy 400 ezer lakosú város legnagyobb migránstáborába vezetett. A több száz főt ellátó táborban részben menedékkérelmük elbírálására várakozók, részben kiutasításra ítéltek tartózkodnak, közöttük gyerekes családok is.

Ferenc pápa csuklójára kötötte a tábor lakóinak sárga szalagját, egyenként kezet fogott a többségükben afrikai migránsokkal és hosszan szelfizett velük. A „remény harcosainak” nevezte a migránsokat, akik – mint az egyházfő fogalmazott – sivatagokat és tengereket élnek túl.

A tábor lakóihoz és az ott dolgozó szociális munkásokhoz szólva a pápa kijelentette, hogy szándékosan kereste fel első állomásként a tábort, amely „kikötő” a messziről érkezőknek, akik olyan áldozatokat hoznak, amilyeneket más el se tud képzelni.

„Sokan nem ismernek benneteket és ezért félnek. Úgy gondolják, helyesen látnak és joguk van ítélkezni, és ezt keménységgel és ridegen tehetik meg, de csak az lát jól, aki közelről és irgalmassággal tekint rátok” – jelentette ki a katolikus egyházfő.

Hangsúlyozta, hogy a migráció jelensége „előrelátást és nagy határozottságot igényel ennek kezelésében, bölcsességet és intézményeket, világos mechanizmusokat, amelyek segítenek elkerülni a (helyzet) torzítását és (az emberek) kihasználását, ami annál is elfogadhatatlanabb, mivel szegényekről van szó”. Hozzátette, meggyőződése, hogy „több országnak kell magán- és közösségi forrásból befogadási programokat indítani, valamint humanitárius folyosókat nyitni a nehéz helyzetben levő menekültek számára, az elviselhetetlen várakozás és a csak illúziót keltő idővesztés elkerülésére”.

A pápa a Szent Petronius nevére szentelt legnagyobb bolognai bazilikában szegényekkel, menekültekkel és rabokkal ebédelt. Kijelentette: ők azok, akiket az egyház a középpontba akar helyezni, mint mondta, „az egyház mindenkié, főleg a szegényeké”. Hozzátette, hogy Krisztus soha nem dob el senkit, „mindannyian vándorok vagyunk, a szeretet és remény koldusai”.

Ferenc pápa VI. Pius pápa születésének 300. évfordulóján látogatott el Cesenába, Bolognába pedig az egyházmegye eucharisztikus kongresszusa lezárásának alkalmából. A baloldali hagyományú Reggio-Emilia tartomány két jelképes városáról van szó, erős szakszervezeti hálózattal. Bolognában a munka világának képviselőivel és munkanélküliekkel is találkozva Ferenc pápa „stabil” válaszokat sürgetett a munkaerőpiacon, hangsúlyozva, hogy a munkanélküliek nem puszta számok. Cesenában arra szólította fel a politikai pályára készülő fiatalokat, hogy kezdettől fogva a közös jó mellett kötelezzék el magukat, elutasítva a korrupció legkisebb formáját is, amely „olyan, mint a szú, belülről rágja szét a politikai elhivatottságot”.

MTI