Isten nevével visszélő gyilkos őrületnek nevezte a terrorizmust Ferenc pápa a Szentszéknél akkreditált diplomatáknak a Vatikánban hétfőn tartott évnyitó beszédében, amelyben korunk összes főbb aktuális problémájáról, közöttük a migrációról is szólt.

Ferenc pápa szokás szerint az apostoli palotáknak a Sixtus-kápolnához közeli egyik dísztermében fogadta a világ országainak szentszéki nagyköveteit. A diplomatákhoz intézett beszédében a katolikus egyházfő az elmúlt esztendő eseményeit összegezte, és kitért az új év kihívásaira, kiemelve a biztonság és a béke fontosságát.

Emlékeztetett, hogy egy évszázaddal ezelőtt a világ az első világháború „haszontalan mészárlásának éveit” élte. Száz év elteltével a világ számos részén a béke magától értetődőnek tűnik, miközben máshol továbbra is milliók szenvednek értelmetlen konfliktusokban, és korábban biztonságosnak számító helyeken is a félelem érzése terjedt el – mondta a pápa.

Az elmúlt évben történt merényleteket felsorolva Ferenc pápa a terrorizmust gyilkos őrületnek nevezte, amely visszaél Isten nevével, hogy uralkodási és hatalmi vágytól vezérelve halált osszon. Felszólította az egyházak vezetőit, egységben és erővel hangsúlyozzák, hogy soha nem lehet Isten nevében ölni. „A fundamentalista terrorizmus súlyos lelki nyomor gyümölcse, amellyel gyakran jelentős társadalmi szegénység párosul, teljesen csakis a vallási és politikai vezetők közös együttműködésével győzhető le” – jelentette ki Ferenc pápa.

Az egyházfő a migránsok és menekültek számára emberhez méltó befogadást sürgetett, másrészt kijelentette, hogy a migránsoknak sem szabad elfelejteni a befogadó ország törvényeinek, kultúrájának és hagyományának tiszteletben tartását. Az óvatos hatósági politika nem jelenthet bezárkózást a migránsokkal szemben, „bölcsen és messzelátóan azt kell felmérni, hogy az adott ország milyen mértékig képes saját polgárai közös javainak megsértése nélkül méltóságteljes életet kínálni a migránsoknak, elsősorban azoknak, akiknek tényleges menedékre van szükségük” – szögezte le Ferenc pápa. Megjegyezte: a migráció problémája nem hagyhat közömbösen országokat, miközben másokat végtelennek tűnő humanitárius vészhelyzet terhel. Köszönetet mondott Olaszországnak, Németországnak, Görögországnak és Svédországnak befogadó politikájukért.

Az egyházfő többek között békét sürgetett Szíriában, nemzeti egységet Líbiában, a párbeszéd újraindítását szorgalmazta izraeliek és palesztinok között a Szentföldön stabil és tartós megoldással, „két állam békés együttélésével a nemzetközileg elismert határok között”. Kijelentette: „Izraelieknek és palesztinoknak békére van szükségük. Az egész Közel-Keletnek békére van szüksége!”

Vatikán Államnak jelenleg 182 országgal van diplomáciai kapcsolata. Utolsóként tavaly decemberben a Szentszék a Mauritániai Iszlám Köztársasággal létesített diplomáciai kapcsolatot.

MTI