Franciaország hazahívja római nagykövetét

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Franciaország hazahívja római nagykövetét egyeztetésekre az olasz vezetők sorozatos "rágalmazó kijelentései", "megalapozatlan és példátlan támadásai" után - jelentette be csütörtökön a francia külügyminisztérium.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

"A legutóbbi beavatkozások újabb és elfogadhatatlan provokációt jelentenek" - olvasható a külügyi közleményben.

"Franciaország hónapok óta ismételt vádaskodások, megalapozatlan támadások, rágalmazó kijelentések tárgya, amelyeket mindenki ismer és fel tud idézni" - írta Agnes von der Mühll külügyi szóvivő. "Erre a (második) világháború vége óta nem volt példa" - tette hozzá.

"Hogy vannak nézeteltérések, az egy dolog. De a [diplomáciai] kapcsolatokat felhasználni választási célokra, az egy másik" - fogalmazott a francia külügyminisztérium.

Párizs és Róma között nagyon feszült a diplomáciai viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom. Az utolsó cseppet a pohárban azt jelentette, hogy Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője kedden bejelentette, hogy Franciaországban találkozott a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tüntető, úgynevezett sárgamellényes mozgalom vezetőivel.

Az olasz miniszterelnök-helyettes - aki már január elején támogatásáról biztosította a francia sárgamellényeseket - "szép találkozásról" írt, "az elsőről a számos további előtt, amelyen országainkról, a szociális jogokról és a közvetlen demokráciáról beszéltünk".

"A változás szele átszelte az Alpokat. Ismétlem: a változás szele átszelte az Alpokat" - fogalmazott az olasz politikus.

A két olasz kormánypárt párt vezetője a közlemúltban látványosan támogatásáról biztosította a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen fellépő sárgamellényes mozgalmat. Salvini pedig egyenesen azzal vádolta meg Emmanuel Macron államfőt, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját és azt mondta: reméli, hogy a francia nép hamarosan felszabadul "egy nagyon rossz elnök" vezetése alól.

Matteo Salvini nyíltan próbál egy európai szövetséget létrehozni az Emmanuel Macron francia elnök által javasolt uniós reformokat támogató erőkkel szemben a májusi európai parlamenti választások előtt.

"Az európai választási kampány nem igazolhatja a szomszédos népekkel és a demokráciáikkal szembeni tisztelet hiányát" - szögezte le a francia szóvivő, hozzátéve, hogy "ezek a fellépések olyan súlyos helyzetet teremtenek, hogy felmerül a kérdés: mik az olasz kormány szándékai a franciaországi kapcsolataival".