A Russia Today globális orosz televízió portálján egy ír újságíró, Bryan MacDonald jelenetett meg publicisztikát a fenti címmel.

Teljesen világos, hogy a nyugati fősodratú médiában tilos a Soros-Orbán párharcban Orbán pártját fogva írni, de egyrészt a Russia Today nem nyugati médium, másrészt talán az újságolvasók a kivételekre jobban kíváncsiak a sztereotípiáknál.

A cikk így kezdődik:

„Magyarország George Soros budapesti egyetemére nehezedő nyomása többről szól, mint egyetlen iskola jövőjéről. Az egy olyan ideológiai harc része, amely az elkövetkező években uralni fogja az európai és észak-amerikai narratívát.

Mondjon az ember bármit Orbán Viktorról, gyors és határozott játékos. Múlt vasárnap, amikor több ezren tüntettek Budapesten azon javaslata ellen, hogy szigorítsanak a külföldi egyetemekre vonatkozó szabályozáson, a menetelők hosszú ellenállási kampányról beszéltek. Két nappal később a dolog el lett döntve. Orbán a törvényhozáson keresztülvitt egy törvényjavaslatot olyan hatékonyságot mutatva, amit Angela Merkel megcsodálna, ha más okokból nem kedvelné Orbánt.”

A szerző ezután tárgyilagosan ismerteti, miről van szó az új törvényben, majd rátér a Soros-egyetem hányatott életére, azaz arra, hogy Václav Klaus volt csehszlovák miniszterelnök, későbbi cseh elnök összepakoltatta és Prágából költözésre késztette.

Majd jön Orbán és Soros két évvel ezelőtti egymásnak esése, amikor a miniszterelnök a milliárdost azzal vádolta, hogy felelős a migránsválságért és annak példája, aki támogat mindenkit, aki a nemzetállamokat gyengíti és mindazt, ami megváltoztatja a hagyományos európai életstílust. Idézte tőle azt is, hogy „ezek az aktivisták, akik a migránsokat támogatják, részeivé válnak a nemzetközi embercsempész hálózatnak”.

Soros azzal vágott vissza, hogy ő „az európai értékeket” akarja megőrizni, míg Orbán azokat „alá akarja ásni”.

Néhány további verbális ütésváltás idézése után rátér arra, hogy a magyar kormány most a civil szervezetek visszaszorítására határozta el magát.

Majd jön a cikk legérdekesebb része, a befejezése, amelyből kiderül, kettejük csatájában eddig Soros a vesztes:

„Soros egyszer azt mondta, reméli, hogy alapítványa segíti Magyarországot olyan országgá válni, amelyből nem szeretne kivándorolni. 86 éves korában úgy tűnik, hogy küldetése országa politikájának saját agendája szerinti átalakítására megbukott. A magyar választók többsége a jelek szerint Orbán azon ambícióját támogatja, hogy illiberális nemzetállamot hozzon létre az Európai Unióban. Kétség nincs, hogy Orbán az érv nyertese.”

Lovas István