HUFFPOST

Fotó: MTI

George Soros tegnapi, brüsszeli beszéde után százával áramlottak a különböző nyugati sajtócikkek azzal a címmel, hogy a miénk a maffiaállam.És végre jön egy cikk, mégpedig nem is akárhonnan, hanem a balliberális Huffington Post olasz kiadásából, amelynek nem az a címe, mint szinte minden társának. Hanem az, hogy „George Soros Olaszországot Európa fő veszélyének tekinti”. Akkor nézzük ezt.

A cikk így kezdődik:

Az olaszországi bank- és migránsválság ma a legveszélyesebb fenyegetés az Európai Unióban, jelentette ki a magyar–amerikai George Soros, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke, aki a brüsszeli gazdasági fórumon szólalt fel. Az Európai Unió, hangsúlyozta Soros, „létét fenyegető” válságokon megy át, de az Európa-barát jelöltek legutóbbi holland és francia megválasztása „visszaadta a lendületet”.

Soros ezután rátért a hidegebb európai témákra. A Brexit, mondta rendkívül káros lesz a felek számára. Az Európai Uniónak, fejtegette, ellen kell állnia minden kísértésnek, hogy megbüntesse Nagy-Britanniát, és helyette „konstruktív szellemben” kell vezetni a tárgyalásokat és meg kell ragadnia az alkalmat, hogy nagy horderejű reformokat dolgozzon ki. Soros szerint öt évre lesz szükség, ameddig az Egyesült Királyság teljesen megválik az Európai Uniótól, de azt sem zárta ki, hogy a szigetország visszatér.

Ezután az euróövezetről beszélt és annak súlyos bajairól.

A zárómondatokban következnek Sorosnak a „magyar ügyi” mondatai, amelyekben elmondja, hogy a CEU-t Orbán Viktor miniszterelnök bezárással fenyegeti, de reméli, hogy az igazság lassú fogaskerekei addig mozgásba jönnek.

Egyébként Soros „maffiaállamának” emlegetése alkalmával érdemes megjegyeznünk azt a nem éppen apróságot, hogy az SZDSZ-es Magyar Bálint által szerkesztett kötetek angol változatát a CEU adta ki.

Csak nem az egész könyvírási vállalkozást Soros ösztökélte és beleszeretett „maffia” jelzőjébe, amikor a jobboldali Magyarországról beszél?

Nem kellene egy hasonló munkát szerkeszteni azzal a címmel, hogy „Soros, a globális maffiózó?” Ja, hogy arra épp nincs pénz, ugye?

Lovas István