Akasztásos halálra ítélt a bíróság hétfőn Irakban egy belga állampolgárt, mert az Iszlám Állam terrorszervezet tagja volt és részt vett a dzsihadisták több akciójában – közölték bírósági források hétfőn.

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A 23 éves Bilal al-Marchohi ellen egyebek közt fényképeket és videofelvételeket hoztak fel bizonyítékként.

Al-Marchohi tagadta az ellene felhozott vádakat. Kifogásolta továbbá azt is, hogy perére Irakban került sor, hangsúlyozva, hogy belga állampolgárként Belgiumban kellene az ügyét tárgyalni. A tárgyaláson a belga konzulátus több képviselője is megjelent.

Korábban a belga külügyminisztériumi szóvivő közölte, Belgiumnak nincs joga beavatkozni az iraki igazságszolgáltatásba, Brüsszel azonban jelezte Bagdadnak, hogy ellenzi a halálbüntetést. Al-Marchohi Antwerpenben élő családja elzárkózott a nyilatkozattól.

Al-Marchohi a második belga állampolgár, akit Irakban halálra ítéltek. Tavaly májusban ugyanezt az ítéletet szabták ki a marokkói származású Tarek Jadaounra, az Iszlám Állam magas rangú tagjára, aki a többi közt a szervezet videofelvételein európai földön végrehajtott merényletekkel is fenyegetőzött.

Emberi jogi szervezetek korábban bírálták az iraki és más térségbeli országok igazságszolgáltatását a perekkel kapcsolatban, mert szerintük a bírósági eljárások során súlyos hiányosságok merültek fel.

A dzsihadisták 2014-ben foglalták el Irak mintegy egyharmad részét, ahonnan az iraki kormányerők – nyugati segítséggel –  2017 decemberében űzték ki őket. A harcok a terroristaszervezet utolsó kelet-szíriai zárványa, Baghúz ellen jelenleg is folynak, az iraki hatóságok pedig többször jelezték, hogy a menekülő terroristák igyekeznek Irakba beszivárogni.

A Baghúzt ostrom alatt tartó Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű milíciaszövetség az elmúlt hetekben több száz terroristát adott át az iraki hatóságoknak ellenőrzött körülmények között. A foglyok nagy része iraki származású, ám akadnak köztük külföldiek is.

Barhám Száleh iraki elnök a The National című abu-dzabi újságnak március elején adott interjújában megerősítette, hogy a szervezet Irakban bíróság elé állított külföldi tagjaira is kiszabhatnak halálos ítéletet.