Bár hallja a személyét érintő kritikákat, politikáján nem kíván változtatni – jelezte a keddi kormányátalakítást követően a bírálói által arroganciával vádolt Emmanuel Macron francia államfő, akinek tetszési mutatója az ősz folyamán mélypontra süllyedt.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A francia elnök előre rögzített, 12 perces nyilatkozatát kedd este egyszerre sugározták az országos tv- és rádiócsatornák.

„Az elmúlt hónapokban kevésbé volt érzékelhető a politikám lényege, először is mert időnként az eltökéltségemmel vagy az egyenes beszédemmel zavarba ejthettem vagy sokkolhattam egyeseket. És hallom is a kritikákat” – mondta Emmanuel Macron.

„Amiben ugyanakkor biztosak lehetnek, az a szándékom a cselekvésre, ami semmit nem vesztett az intenzitásából, és még erősebb, mint korábban” – tette hozzá.

„Alapjaiban kell átalakítanunk az államot és a közszférát. Meg kell változtatni a nyugdíjrendszerünk szabályait, hogy minden francia számára egyformák legyenek. A rendőreinknek és a csendőreinknek lehetővé kell tenni, hogy jobban szembe tudjanak nézni a mindennapok kihívásaival, a terrorizmus elleni küzdelemmel, több eszközt biztosítva számukra és leegyszerűsítve az eljárásokat” – fogalmazott az elnök.

„Türelmetlenség van, amit én is osztok, de az idő, amire szükségünk van, az az intézményeink ideje, és biztos vagyok benne, hogy fokozatosan a mindennapok javulni fognak, mert a kormány jó úton jár és a problémákat a gyökereinél ragadta meg” – hangsúlyozta Emmanuel Macron, aki kedd reggel négy tárca élére nevezett ki új minisztert, megőrizve ugyanakkor a kormányon belül a bal- és jobboldali politikai egyensúlyt, a technokraták és a politikusok közti erőviszonyokat, valamint a férfi-női paritást.

Gérard Collomb belügyminiszter két héttel ezelőtti lemondása után – aki a harmadik tárcavezető volt szeptemberben, aki meglepetésszerűen távozott a kabinetből – a francia elnök Édouard Philippe miniszterelnök kérésére előrehozta a jövő tavaszra, az európai parlamenti választások elé tervezett kormányátalakítást.

„Azt kérem az új kormánytól, hogy folytassa azokat az átalakításokat, amelyekre a hazánknak szüksége van, és azt egyetlen egyszerű céllal tegye: azért, hogy vissza tudjuk venni hazánk felett a teljes irányítást. Ez nem egy nap alatt fog megtörténni. De nincs fatális véletlen” – mondta a francia elnök.