Közös határvédelmi gyakorlatot tartanak a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) tagállamai – jelentette be Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter azon a tárgyaláson, amelyet a CEDC hat tagállamának védelmi miniszterei, valamint a védelmi tárcák képviselői tartottak hétfőn, Prágában, ahol az egyik központi téma a migráció volt.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Év eleje óta osztrák irányítás alatt közös határvédelmi akciótervet dolgoz ki a CEDC hat tagállama, azaz Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia. A gyakorlat, amelyre hónapokon belül sor kerül, próbára teszi a tagállamok hadseregeit, mennyire tudnak hatékonyan együttműködni a határvédelem területén, egyben azt is megmutatja majd, hogyan történne válsághelyzetben az államhatárok védelme. „Brüsszelben ezen a területen egyelőre nem sok előrelépés történt” – tette szóvá a találkozót követő sajtótájékoztatón Hans Peter Doskozil, aki azt is kiemelte, hogy CEDC államai a határok védelmekor kölcsönösen támogatni fogják egymást úgy a rendőrség, mint a hadsereg, illetve a polgári védelem területén is. „Szeretnénk bebizonyítani, hogy egy irányba haladunk, és ezt megfelelő módon Brüsszelben is megmutatjuk” – tette hozzá az osztrák védelmi tárca vezetője.

A prágai ülésen a résztvevők üdvözölték a határvédelmi akciótervet és deklarációt adtak ki, amelyben felhívják az érintett országok belügyminisztereit, hogy minél előbb véglegesítsék annak rendelkezéseit, illetve nyugtázzák az egységes helyzetértékelést, amely a civil, rendőri és katonai képességek gyors, közös mozgósítását segíti. A védelmi tárcák képviselői azt is kinyilatkoztatták, hogy a CEDC tagjai készek az együttműködés további elmélyítésére, illetve ha a helyzet úgy kívánja, a kölcsönös segítségnyújtásra is a migrációs válság kezelése érdekében. Emellett hangsúlyozták a nyugat-balkáni stabilitás megőrzésének fontosságát, és a közös európai biztonság- és védelempolitika megerősítésének további lépéseiről is egyeztettek.