Közel 60 ezer, jelenleg az Egyesült Államokban élő haiti állampolgárnak kell visszatérnie hazájába 18 hónapon belül, miután a Trump adminisztráció hétfőn bejelentette, hogy megszüntetik a rájuk vonatkozó, 2010-ben életbe lépett átmeneti befogadóprogramot – olvasható a Fox News honlapján.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az Átmeneti Védett Státus (Temporary Protected Status, TPS) lehetővé tette a haiti állampolgároknak, hogy miután egy földrengés elpusztította hazájuk nagy részét, hivatalosan az Egyesült Államokban tartózkodhassanak és dolgozhassanak. A program haiti menekültekre vonatkozó része 2019 júliusában véget ér, így az ezt igénybe vevőknek 18 hónapjuk maradt arra, hogy elhagyják az országot.

Elaine Duke, a Belbiztonsági Minisztérium ügyvezető minisztere egy hétfői sajtónyilatkozatban azt jelezte, a 2010-es földrengés óta sokat javult a helyzet a szigetországban, így a haiti állampolgárok visszatérhetnek hazájukba.

A haitiakat képviselő jogvédők azonban úgy vélik, a helyzet még messze nem olyan jó a szigetországban, hogy az Egyesült Államokban tartózkodókat visszatoloncolják oda.

Haiti továbbra is a világ egyik legszegényebb országa, bár a földrengés után hatalmas mennyiségű nemzetközi segélyt kaptak. Több mint két és félmillió ember ma is kevesebb mint napi 1,23 dollárból (nagyjából 320 forint) él.

A Trump adminisztráció döntése nem érinti azokat a haitiakat, akiket Brazília és más dél-amerikai államok fogadtak be és onnan jutottak el múlt évben az Egyesült Államokba.

A Vámügyi és Határvédelmi Iroda szerint a szeptember 30-ával zárult egy éves periódusban 6424 haiti állampolgár jelent meg az Egyesült Államok és Mexikó határán. Legtöbbjüknek humanitárius okokból engedélyezték, hogy az országban maradjanak.

A TPS nyújtotta védelem alá nagyjából 435 ezer ember tartozik kilenc különböző, természeti katasztrófa vagy háború sújtotta államból.

Néhány nappal a 2010-es földrengés után Barack Obama 18 hónapon át érvényes védett státust biztosított azoknak az Egyesült Államokban tartózkodó haiti állampolgároknak, akiknek enélkül haza kellett volna térniük, majd státusukat minden alkalommal meghosszabbította, amikor az lejárt volna.

Januári beiktatása óta Donald Trump már megszüntette a szudáni és nicaraguai állampolgárokra vonatkozó TPS státust, és jövő év júliusáig dönt majd a hondurasiak sorsáról.

(SVÁ)