Hazája tekintélyét félti az osztrák államfő

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Ausztria tekintélye sérülhet azzal, hogy az osztrák kormány úgy döntött, az ország kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából - közölte Alexander Van der Bellen osztrák államfő pénteken.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

"Nagyon remélem, hogy az osztrák szövetségi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje Ausztria jó hírnevének és hitelének fenyegető elvesztését a nemzetközi színtéren" - írta a Facebookon Van der Bellen.

Az osztrák elnök üdvözölte "a biztonságos, rendezett és szabályozott migrációról szóló globális megállapodást", amelynek létrehozásában - mint megjegyezte - országa is részt vállalt. A csomag szerinte amellett, hogy nem kötelező erejű az államok számára, számos észszerű javaslatot tartalmaz arra nézve, miként "kell a globális migráció kihívásait körültekintően, emberségesen és ellenőrzötten kezelni".

"Korunk nagy kihívásai, a klímaváltozástól kezdve a geopolitikai konfliktusokon és kereskedelmi háborúkon át a migrációig terjedően, nem oldhatók meg kizárólag nemzetállami szinten. Ehhez multilaterális együttműködésre van szükség" - emelte ki az államfő.

Van der Bellen bejelentette, Sebastian Kurz kancellárral és Karin Kneissl külügyminiszterrel folytatandó egyeztetéseken készül "kipuhatolni, mit tehetnek annak érdekében, hogy megtarthassák a jó párbeszéd szintjét a nemzetközi partnereikkel a számos globális kihívás tükrében".

Ötvenhat osztrák író, publicista és művész nyilatkozatot tett közzé a nap folyamán, amelyben szégyennek és a nemzetközi elszigetelődés irányába tett lépésnek minősítették az osztrák kormány döntését.

"Emberséges, élhető, a világra nyitott és demokratikus Ausztriát és Európát akarunk, amelyben nincs helye sem a politikai hazugságoknak, sem a militáns politikának" - követelték a dokumentum aláírói.

Az osztrák kormány szerdán jelentette be, hogy nem írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját, amelyet várhatóan decemberben Marokkóban fogadnak el.