Trump elnök szombaton arra utasította a demokratákat, hogy szólaljanak végre meg azzal kapcsolatban, hogy a szenátus igazságügyi bizottsága hamis tanúzás miatt az FBI-hoz fordult egy nő ügyében, aki korábban nemi erőszakkal vádolta meg az időközben főbíróvá választott Brett Kavanaugh-t.

Fotó: MTI/EPA/Tasos Katopodis

Fotó: MTI, archív

„Kavanaugh bíró egyik rosszindulatú vádlója éppen most vallotta be, hogy hazudott, a története kitaláció, vagyis HAMIS volt” – írta az elnök a Twitteren. – „El tudják képzelni, ha [Kavanaugh-ból] az ő gusztustalan, hamis állításai miatt nem lett volna főbíró? És mi van a többiekkel? A demokraták mit gondolnak minderről?”


A szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, Chuck Grassley az FBI-hoz továbbította Judy Munro-Leighton ügyét. A nő azt vallotta, Kavanaugh és egy barátja egy autó hátsó ülésén erőszakolták meg, ám az általa elmondott történet a vizsgálat során darabjaira hullott.

A vádakat először egy névtelen levélben fogalmazták meg, amely Kamala Harris demokrata párti kaliforniai szenátor irodájába érkezett meg. Kavanugh-t a nyomozók kikérdezték a vádakról, amelyeket az „marhaságnak” és „viccnek” nevezett. Mindez Kavanaugh szenátusi meghallgatása és az ellene hirtelen felhozott zaklatási vádak felszínre kerülése idején történt. A vádakat a bíró mindvégig határozottan tagadta, és mind ő, mind a republikánusok a demokratákat hibáztatták azért, ahogy azok a vádakat kezelték. A demokraták ígéretet tettek arra, hogy tovább vizsgálják majd a Kavanaugh elleni vádak egy részét.

Október elején az igazságügyi bizottság egyik tagja egy levelet kapott Munro-Leightontól, amelyben az elismerte, hogy ő írta az eredeti névtelen levelet és hogy „Kavanaugh megerőszakolta”. A nyomozók azonban azt állapították meg, hogy Munro-Leighton egy baloldali aktivita, aki több évtizeddel idősebb a főbírónál és Kentucky államban él.

„A bizottsági nyomozók kérdéseinek súlya alatt Munro-Leighton beismerte, hogy – ellentétben korábbi állításaival – Kavanaugh bíró soha nem erőszakolta meg, és nem ő írta az eredeti névtelen levelet” – írta az igazságügyi minisztériumnak megküldött beszámolójában Grassley hivatala.

„Amikor a bizottsági nyomozók egyenesen rákérdeztek, [Munro-Leighton írta-e a névtelen levelet, amelyet] Harris szenátor irodájába küldtek, azt válaszolta, ‘Nem, nem, nem. Azt azért csináltam, hogy felkeltsem a figyelmet. Nem én vagyok a levélíró… de olvastam a levelet. Olvastam az önök bizottságához érkezett hívás leiratát. Láttam az interneten. Benne volt a hírekben’”.

A beszámoló szerint a nő azt is bevallotta, hogy életében nem találkozott Kavanaugh-val.

Nem Trump elnök volt az egyetlen a Fehér Házból, aki a Twitteren megszólalt az ügyben. Kellyanne Conway fehér házi tanácsadó szerint „Azok, akik automatikusan hitelesnek titulálták [Munro-Leightont], most osztoznak a szégyenben, amiért megpróbáltak tönkretenni egy tisztességes embert”.


Múlt héten Grassley bűnügyi vizsgálat megindítását kezdeményezte Michael Avenatti ügyvéd és Julie Swetnick ellen. A vád egy feltételezett összeesküvés, amelynek során hamis állításokat fogalmaztak meg és akadályozták a nyomozást. Avenatti volt Swetnick ügyvédje; a nő Kavanaugh meghallgatása során azt állította, a bíró részt vett vagy jelen volt a nyolcvanas évek során több, középiskolai bulikon történt csoportos nemi erőszak alkalmával. Kavanaugh mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat.