A schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállítása helyes javaslat Orbán Viktor magyar kormányfő részéről – mondta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) belügyi kérdésekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa a Die Welt című német lap hétfői számában.

Fotó: MTI, archív

Armin Schuster kiemelte, hogy a migrációs helyzet továbbra is a politikai napirend legfontosabb ügyei között lesz, az állandó belső határőrizet nélküli európai uniós térség működtetéséről szóló szabályok érvényesítésében pedig változatlanul súlyos hiányosságok mutatkoznak, és még mindig nincsen közös európai menekültügyi rendszer.

Ezeket a „stratégiai problémákat” tekintve „megfelelő és helyénvaló” Orbán Viktor javaslata a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállításáról – mondta a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának tagja, kiemelve, hogy a schengeni rendszer gondjai miatt az európai polgárok egyre kevésbé bíznak „a biztonság európai ígéretében”.

A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) viszont elvetette az elképzelést. A párt Bundestag-frakciójának vezető belügyi szakpolitikusa, Burkhart Lischka szerint a valódi cél „az európai megoldások” megakadályozása és „az európai intézmények gyengítése”.

Orbán Viktor a javaslatot a Die Welt kiadójához tartozó vasárnapi lapban, a Welt am Sonntagban megjelent interjúban ismertette, kiemelve, hogy a magyar-német „különbségek a migránskérdésben lelhetők föl, ezek a különbségek ugyan nem áthidalhatók, de kezelhetők”. Ennek érdekében a migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett országok belügyminisztereinek külön tanácsára kell bízni.

„A schengeni övezet belügyminisztereinek kellene egy erős testületet létrehozniuk, hogy az egész schengeni zónát érintő kérdéseket ott lehessen eldönteni úgy, ahogyan ezt szakemberek teszik, és nem úgy, mint a politikusok” – mondta Orbán Viktor.

Az interjúval kapcsolatban Armin Schuster mellett más CDU-s politikusok is nyilatkoztak a Die Weltnek. A lap hétfői számában közölt összeállításban az Európai Néppárt (EPP) egyik alelnöke és az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának elnöke, David McAllister hangsúlyozta, hogy az EPP „Európa-párt”, Orbán Viktor és a Fidesz pedig már hosszabb ideje „távolodik közös európai meggyőződéseinktől”. Ebben a folyamatban a migrációval foglalkozó kormányzati kampány „mélypont” – tette hozzá David McAllister.

A CDU-s politikus hozzátette, hogy a kampány nagy aggodalomra ad okot, és „világosan kell beszélni róla a magyarokkal”.

Az EP külügyi bizottságának korábbi elnöke, Elmar Brok kiemelte: „követelem, hogy az EPP a politikai közgyűlés március 20-i ülésén komolyan tárgyaljon a Fidesz kizárására irányuló számos indítványról, annak ellenére is, hogy Orbán bejelentette a Jean-Claude Juncker elleni plakátakció március 15-i befejezését”.

Az EP rangidős képviselője hozzátette: „Orbán Viktornak nem két hét múlva, hanem azonnal be kellene fejeznie a Juncker és Soros elleni plakátakciót”, és „elvárom tőle, hogy elismeri hibáját és bocsánatot kér”.

A CDU-s politikus elmondta: „botrányos” Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság (EB) elnökét felelőssé tenné a Magyarországra irányuló migráció növekedéséért. Mint mondta, „ez hazugság”, hiszen az EB elnöke az EU-Törökország megállapodás létrehozása, az afrikai szükséghelyzeti támogatási alap megteremtése és az EU-s külső határ védelmének megerősítését célzó törekvései révén „jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az EU-ba érkező migránsok száma 92 százalékkal csökkent”.