Egy új tanulmány azt mutatja, hogy a korábban feltételezettekkel ellentétben – amely szerint a jobboldali pártot elsősorban a homogén, németekkel területeken élők támogatják – az Alternative für Deutschland (AfD) a migránsok által sűrűn lakott részeken kifejezetten népszerű – írja a német Die Welt cikkére hivatkozva a Breitbart London.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A szélsőbaloldali Amadeu Antonio Alapítvány által megrendelt kutatás eredménye szerint az AfD támogatói a legkülönbözőbb társadalmi csoportokból kerülnek ki, köztük sok befolyásos középosztálybéli szavazó is szerepel.

A kutatók számára az egyik legmeglepőbb eredmény az volt, hogy az összegyűjtött adatok ellentmondtak azoknak a feltételezéseknek, amelyek szerint a pártra elsősorban az ország keleti részében élő, alacsony jövedelmű rétegek voksoltak. 

A mostani kutatás azt mutatja, hogy a migránsok által sűrűn lakott területeken arányaiban a vártnál magasabb az AfD-szavazók száma, bár a kutatók megjegyzik, hogy az általuk gyűjtött információ túlzottan általános ahhoz, hogy abból messzemenő következtetéseket lehessen levonni.

A kutatásban azt is állítják, hogy az AfD hirtelen jött népszerűsége a szélsőjobboldali Nationaldemokratische Partei Deutschlandshoz (NPD) is köthető. Azokon a területeken ugyanis, ahol ez utóbbi 2013-ban jól szerepelt, most az AfD hozott igen erős eredményeket. Példaként a Sächsische Schweiz/Osterzgebirge választókörzetet hozták, ahol az NPD 2013-ban 5 százalékot ért el, az AfD szeptemberben pedig 39,6 százalékot.

Az AfD szintén jól teljesített több olyan körzetben, ahol alacsony volt a részvételi arány, jelzi a kutatás.

A Jamaica-koalíciós tárgyalások sikertelensége után sokan újonnan kiírt választásokban bíznak, említi a Breitbart London cikke, hozzátéve, hogy friss közvélemény-kutatási eredmények szerint ez akár 19 vagy annál is több helyet jelenthetne az AfD képviselői számára.
Egy másik, a koalíciós megbeszélések teljes összeomlása előtt készített közvélemény-kutatás azt mutatta, a német választópolgárok többsége pozítivumként értékelné az új választások kiírását.

(SVÁ)