A német külügyminiszter bemutatta megdöbbentő elképzelését Európa jövőjéről.

Fotók: MTI, shutterstock.com, archív, szerk.

A német külügyminiszter, Sigmar Gabriel elénk tárta döbbenetes vízióját, amelyben teljes egészében az Európai Unió irányítaná az európai kontinenst – adta hírül a Sunday Express.

Az erősen EU-párti politikus azt javasolta, hogy az európai országok önrendelkezése a jövőben csak az Európai Unión keresztül, annak alárendelten valósulhasson meg.

Sigmar Gabriel rámutatott, hogy még Németországnak is, miközben anyagi szempontból az EU legnagyobb és legerősebb tagja, a jövőben több uniós szabályt kell majd elfogadnia. Úgy fogalmazott: a XXI. században Európa szuverenitása kizárólag az Európai Unión keresztül, általa valósulhat meg.

Még Németország is, bármily nagy és erős ma, a holnap világában már nem lesz önálló hangja. A gyermekeink és unokáink két út közül választhatnak: vagy nem lesz hangjuk egyáltalán, vagy pedig egy közös EU-s hangon keresztül lesznek hallhatók. 

Sigmar Gabriel egy, az elkövetkezendő 7 éves eu-s ciklus költségvetéséről szóló konferencián szólalt fel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Gunther Oettinger uniós biztos beszédeit követően. A német külügyminiszter vízióját fejtegetve a tagállamok nagyobb integrációját sürgette az állampolgárok érdekeinek hatékonyabb védelme és az EU nagyobb stabilitása érdekében. Azt mondta:

Az eu-s tagság nem okoz szuverenitásvesztést. EU nélkül viszont elveszhet a szuverenitás, ha nemzetállamoknak kell megvédeniük állampolgáraik érdekeit.

Sigmar Gabriel gondolatai összhangban vannak Jean-Claude Juncker tavaly szeptemberben előterjesztett javaslataival. Juncker nagyobb integrációra szólított fel az erősödő populizmussal szemben, radikális változásokat vetített előre az európai intézményrendszerek tekintetében is, amelyek a képviselőválasztás átalakítását is érintenék, ezek a változások ugyanakkor szerződésmódosítás nélkül is megvalósíthatók lehetnek a brüsszeli politikus szerint. Juncker ambíciózus tervet dolgozott ki, amelyet azonban az alapszerződés megváltoztatása nélkül is elérhetőnek vél – az alapszerződés módosítása kapcsán számos országban népszavazást kellene kiírni. Juncker javaslatai között szerepelt például, hogy eu-s külpolitikai kérdésekben a többségi szavazásokat helyeznék előtérbe az egyhangú támogatást igénylő döntésekkel szemben. Juncker szót ejtett egy Európai Monetáris Alap létrehozásáról is, amely egy euróövezeti pénzügyminisztériummal és pénzügyminiszterrel egészülne ki. Az úgynevezett Európai Egyesült Államok felé irányuló lépés a bürokráciát egy új uniós választási hatóság létrehozásával növelné, amely a választási listákat szabályozná.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit koordinátora és a brit kiválási döntés elkötelezett, vezető kritikusa örömmel üdvözölte Juncker terveit. A belga EP-képviselő ígéretet tett arra, hogy támogatja Juncker föderalista terveit, hogy a brüsszeli jogot a tagállamok társadalmi-gazdasági keretrendszerébe integrálják. Verhofstadt úgy fogalmazott:

Be kell vallanom valamit. Minden alkalommal, amikor ezekről a javaslatokról hallottam, izgatottnak éreztem magam.

Ugyanakkor ezek a javaslatok nyugtalanságot okoznak egyes gazdagabb tagállamokban, amelyek attól tartanak, mindez az adósságok összevonásával is járna, ugyanakkor kulcsszerepet játszanak a föderalisták euróövezeti reformtervében.

(demokrata.hu)