Hirdetés

Náci horogkereszttel díszített övtáskákat forgalmazott „hanyagságból” az Auchan Lengyelországban – ismerte el a francia áruházlánc szóvivője, Dorota Patejko ügyvéd kedden az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

„Valóban voltak a 2018-as kínálatunkban egy lengyel gyártótól származó táskák, de az áruházláncnak erről nem volt tudomása. Mulasztást követtünk el, nagyon sajnáljuk a kialakult helyzetet” – mondta Patejko.

Hozzátette, hogy az áruházlánc jelenleg felülvizsgálja minden országban az üzleteit, hogy visszavonhassák az esetleg még raktáron lévő, kifogásolt termékeket. „Eddig egyetlen náci jelképpel ellátott táskát találtunk és vontunk vissza a polcokról” – mondta.

Az Auchant a Gazeta Krakowska című helyi lap egyik újságírója tájékoztatta, aki elmondta, hogy egy krakkói nő ilyen táskát vásárolt a dél-lengyelországi nagyváros egyik hipermarketében.

„Csak egy idő után vettem észre, hogy a táska hátán a Wehrmacht német hadsereg sasa és egy náci horogkereszt van. Valósággal sokkot kaptam. Hetekig hordtam egy táskát náci jelképpel a tudtomon kívül! Elképzelhetetlen, hogy egy szupermarket ilyesmit áruljon Lengyelországban” – mondta a nő a lapnak.

A horogkereszt tiltott jelképnek minősül Lengyelországban. A tilalom megsértőjét büntetőjogi felelősségre vonják, és náci ideológia terjesztése miatt pénzbüntetéssel és két évig terjedő börtönnel sújthatják.

A gyártót az AFP nem tudta elérni, az Auchan megtagadta nevének kiadását.