Huszonkétezren a jeruzsálemi Pride-on

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Huszonkétezren vonultak fel csütörtökön Jeruzsálem történetének legnagyobb büszkeségmenetén, amelyet megerősített rendőri biztosítás kísért - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Kétezer-négyszáz egyenruhás és civil ruhás rendőr mellett több száz önkéntes segítette a szervezőket a menet békés levezénylésében, miután három évvel ezelőtt egy ultraortodox ellentüntető halálra késelt egy, a menetben részt vevő, tizenöt éves lányt. 

Jeruzsálemben az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) szervezet helyi központja, a Büszkeség és tolerancia nyitott háza szervezte a rendezvényt. Tel-Avivban - a melegek jogaira nyitottabb izraeli városban - a helyi önkormányzat vállalta magára a szervezést. 

A menetben részt vett Cipi Livni, a kneszet ellenzéki vezére is, a cionista tábor vezető politikusa.

"Le fogjuk fedni a teljes országot, nem csak az LMBT-ért vagy a drúz kisebbségért, hanem mindenki javára"- nyilatkozott Livni az utóbbi napok, hetek tömegtüntetéseire utalva. 

"Egyesíteni kell erőinket a harcban, ami sohasem volt fontosabb. Nem ér véget munkánk a parádékon, az igazi változás új törvénykezéssel és mély társadalmi-politikai változással fog eljönni" - tette hozzá.

Az idei jeruzsálemi menet a kneszetben tárgyalt béranyatörvény árnyékában zajlott, amely nem teszi lehetővé a meleg férfiak, csupán az egyedülálló nők számára a béranya-szolgáltatás igénybe vételét Izraelen belül.

Emiatt a gyermekre vágyó homoszexuális pároknak továbbra is külföldön kell - sokkal több pénzért - kihordatni gyermekeiket, ami több tízezres tüntetést váltott ki Tel-Avivban egy héttel ezelőtt. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő korábban támogatásáról biztosította a meleg szervezetek képviselőit ebben a kérdésben, és egy Facebook-üzenetben is megígérte segítségét, azonban a vallásos pártok nyomására végül a rendelkezés meleg férfiakra történő kiterjesztése ellen szavazott.