Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után újból meghonosítja a hagyományos kék brit útlevelet a jelenlegi bordó helyett. A brit belügyminisztérium bejelentése szerint várhatóan 2019 októberétől kerül forgalomba ismét a kék brit útlevél.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A jelenlegi bordó útlevél fedőlapjának tetején a European Union felirat látható, alatta a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága megjelölés, majd a brit királyi ház hivatalos címere.
    
Az EU-tagságra utaló felirat a belügyi tárca pénteki tájékoztatása szerint már 2019 márciusában, a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában lekerül az új útlevelekről, de az akkor kiállított új úti okmányok színe még bordó lesz. A brit kormány a kék színű útlevelek előállítására ugyanis csak a kilépés után köt majd új szerződést a gyártóval.
    
Nagy-Britanniában 1988 óta bocsátanak ki bordó útleveleket az akkori Európai Gazdasági Közösség iránymutatása alapján, de ez valójában soha nem volt kötelező – csak ajánlásként fogalmazódott meg a színharmonizálás a közösségen belüli utazás és az úti okmányok ellenőrzésének megkönnyítése végett.
    
London nem lépett be az uniós belső határellenőrzést lebontó schengeni övezetbe, Nagy-Britanniában ugyanakkor személyi igazolvány sem létezik, így az útlevél továbbra is a brit állampolgárok elsődleges úti okmánya az EU-n belüli utazásokhoz.
    
Az első kék brit útleveleket 1921-ben állították ki, az utolsó 2003-ban járt le.
    
Brandon Lewis, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára pénteken a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: a kék útlevél újbóli meghonosítása is annak a jele, hogy „a kilépés az Európai Unióból egyedülálló lehetőséget teremt a brit nemzeti önazonosság helyreállítására”.

(MTI)