Izrael egyértelmű választási lehetőséget kínál az országban tartózkodó, több tízezer afrikai migránsnak: vagy március végéig távoznak, vagy börtönbe kerülhetnek – olvasható a The New York Times cikkében.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

“Minden országnak meg kell védenie a határait” – mondta a javaslat bejelentésekor Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök. – “A betolakodók számára egyértelműek a választási lehetőségek: együttműködnek velünk és önként, tiszteletteljesen, emberi módon és legálisan elhagyják az országot, vagy más, a rendelkezésünkre álló, törvényes eszközökhöz kell folyamodnunk”.

Később a Facebookon Netanyahu azt írta: “A kormány ma jóváhagyta a javaslatot, amely szerint a betolakodóknak két lehetőségük van: egy repülőjegy vagy a börtön”.

Izrael régóta próbál megszabadulni afrikai – főként eritreai és szudáni – bevándorlók és menekültek tízezreitől, akik illegálisan léptek az ország területére. Közülük már legalább húszezer távozott.

“Most az a feladat, hogy a maradékot is kitoloncoljuk” – mondta a miniszterelnök. 

Netanyahu néhány hónappal ezelőtt azt jelentette be, hogy Izrael megállapodott olyan afrikai államokkal, amelyek hajlandók befogadni a migránsokat, ám nem árulta el, mely államokról van szó. Egy ruandai tudósítás szerint az ország külügyminisztere novemberben tárgyalásokat folytatott Izraellel azoknak a migránsok befogadásáról, akik nem akarnak visszatérni hazájukba. Az ENSZ menekültügyi bizottsága ezzel kapcsolatban aggodalmának adott hangot, mert szerintük kérdéses a Ruandába érkezők biztonsága, illetve az, hogy ott valóban megoldást találhatnak-e problémáikra.

Az új javaslat már a sokadik az afrikai migránsok kitoloncolásával kapcsolatos, lehetséges megoldások sorában. Kritikusai úgy vélik, Netanyahu ezzel csak az ellene folyó, korrupcióval összefüggő nyomozásról akarja elterelni a figyelmet, és az időzítést politikai indíttatásúnak tartják.

2005 óta nagyjából hatvanezer illegális afrikai migráns jutott át az izraeli-egyipomti határon. Többségüket nem lehet a hazájukba visszaküldeni, hiszen nemzetközi egyezmények tiltják a kitoloncolást olyan államokba, ahol egy menekültre megtorlás várhat. Az izraeli hatóságok azonban azt állítják, a migránsok többsége nem üldöztetés elől menekült, hanem egyszerűen a jobb élet reményében érkeztek a zsidó államba. 

Izrael 2012-ben, több tüntetést követően jelentette be, hogy nagyobb erőket vet be a migránsok eltántorítása, elfogása és kitoloncolása érdekében. Ennek része volt annak az acélkerítésnek a megépítése, amely aztán az Egyiptomból érkező illegális migránsok számát lényegében nullára csökkentette.

Az eritreai és szudáni migránsok által az utóbbi, több mint öt esztendő során beadott, közel tizennégyezer menekültkérelem közül mindeddig csupán tizet hagytak jóvá.

(SVÁ)