Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője azzal vádolta meg George Sorost a The New York Times című amerikai napilapban, hogy folyamatos ellenszenvet táplál Izraellel szemben.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Itai Bardov szóvivő – egy Sorost és a magyarországi plakátkampányt érintő véleménycikkre reagálva – felháborítónak nevezte annak felvetését, hogy Benjamin Netanjahu tolerálná az antiszemitizmust. Hangsúlyozta, hogy az izraeli miniszterelnök mindig, mindenhol elítélte az antiszemitizmust. 
    
Bardov nehezményezte, hogy Soros 2011-ben kijelentette, a közel-keleti demokráciának Izrael a legfőbb akadálya, 2003-ban pedig azt állította, hogy az Egyesült Államok és Izrael hozzájárul az antiszemitizmushoz, és ezzel „inkább az áldozatot hibáztatta, mintsem a bűnöst”. 
    
Bardov egy izraeli újságíró, Mairav Zonszein véleménycikkére reagált, amely hétfőn jelent meg a lapban. Zonszein arról írt, hogy George Soros akár jó viszonyban is lehetne az izraeli vezetéssel, csakhogy ez amiatt nem működhet, mert Soros nem támogatja feltétel nélkül az izraeli kormányt a megszállás, a diszkrimináció és a jogsértések ellenére. Zonszein szerint az izraeli külügyminisztérium, amikor élesen bírálta Sorost, „lényegében megtámogatta a magyar kormány Soros-ellenes propagandatörekvéseit”. Az izraeli újságíró szerint Orbán Viktornak az a vádja, amely szerint Soros „titokban, külföldi pénzből próbálja befolyásolni a magyar politikát”, a zsidók széles körű befolyásával kapcsolatos antiszemita nézeteket idéz fel, és különös módon rímel mindazokra a vádakra, amelyeket az izraeli külügyminisztérium fogalmazott meg George Sorossal szemben.
    
Zonszein úgy vélte: „arcátlanság Netanjahu részéről, hogy éppen most rúg bele Sorosba, amikor Európa szívében újra az antiszemitizmus áldozata lett, és amikor Magyarországon éppen azért démonizálják, mert harcolni próbál ugyanazok ellen a rasszista, kisebbségellenes nézetek ellen, amelyek annak idején a holokauszthoz vezettek”.
    
Itai Bardov ezzel szemben hangsúlyozta, hogy Soros az, aki olyan nem kormányzati szervezeteket pénzel, amelyek „hamisan háborús bűntettekkel és népirtással vádolják Izraelt”. A szóvivő sérelmezte például, hogy az egyik ilyen, Soros által támogatott szervezet 2000 és 2010 között ugyanannyi Izraelt bíráló jelentést adott ki, mint Iránról, Szíriáról és Líbiáról együttvéve. Bardov szerint ez a „kettős mérce” az, ami miatt sokan joggal kritikusak lehetnek Sorossal szemben, és nincs ellentmondás aközött, ha valaki nyíltan beszél Sorosról, és közben küzd az antiszemitizmus ellen.

MTI