Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szándéka továbbra is az eltérő véleményt képviselők közötti hídépítés és a 28 európai uniós tagállam közötti egység megőrzése – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője sajtótájékoztató keretében hétfőn Brüsszelben.

A szóvivő Angela Merkel német kancellár vasárnapi kijelentésére reagálva aláhúzta: az Európai Bizottság azon dolgozik, hogy egységet teremtsen Európában olyan kritikus témakörökben, mint a nemzetközi szerződések, a védelem vagy a biztonság.

Az EU számára alapvető fontosságú marad a jó kapcsolat fenntartása az Egyesült Államokkal a globális biztonság és fejlődés érdekében. Az uniós bizottság továbbra is az előremutató transzatlanti kapcsolatok megőrzésén fáradozik – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az Európai Unió számára elsőbbséget élvez a védelem kérdése, ezért a bizottság az együttműködés további részleteinek kidolgozásán fáradozik. Hozzátette, hogy a tagállamok védelmi ráfordítás melletti elkötelezettségén túl az unió jelentősen hozzájárul a nemzetközi béke megteremtéséhez a humanitárius segélyekkel és a gazdasági stabilizációt célzó támogatásaival is.

Európa mindig nyitott marad, és kész arra, hogy részt vegyen újabb együttműködésben – tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár a München melletti Truderingben pártja, a jobbközép CDU és a testvérpárt bajor CSU közös vasárnapi rendezvényén a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport előző nap véget ért csúcstalálkozójára utalva hangsúlyozta: az utóbbi napokban megtapasztalta, hogy egyre inkább véget ér az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire.

„Nekünk, európaiaknak tényleg saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat”, és ugyan meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, és jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal, „de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért” – mondta Merkel.

MTI