Fotó: MTI/AP

Franciaország vonzereje – amely Emmanuel Macron államfővé választását követően „hallatlan mértékben” megnőtt –  a jobb életkörülményeket követelő sárgamellényesek egyre erőszakosabb tüntetései miatt jelentősen visszaesett – vélte kedden Frédéric Sanchez, a legjelentősebb francia munkáltatói szövetség (Medef) nemzetközi szekciójának elnöke.

Fotó: MTI/AP (archív, illusztráció)

„Az ország attraktivitása összeomlott” – mondta a szervezet székházában rendezett sajtóbeszélgetésen a Medef vezetője, aki azt tapasztalta decemberben hivatalos útjain az Egyesült Államokban, Kínában és Bahreinben, hogy a nemzetközi hírtelevíziók a sárgamellényes tüntetéseket kísérő zavargások képeit mutatják folyamatosan. 

„Az Egyesült Államokból nézve az embernek az a benyomása, hogy Franciaországban polgárháború van” – fogalmazott Frédéric Sanchez, aki szerint az amerikai, japán és kínai turisták száma visszaesett, mert a külföldiek „félnek Franciaországba jönni”.

A Medef International vezetője a 2005-ös külvárosi zavargásokhoz hasonlította az elmúlt hónapokban Franciaországról kialakult képet. 

„Külföldön most súlyosabb a helyezet, mert ez látható. Nincs olyan üzletember, aki az életének egy adott pillanatában ne járt volna már a Champs-Elysées sugárúton” Párizsban, ahol szombatonként a kormány adó- és gazdaságpolitikája elleni sárgamellényes megmozdulások rendszeresen összecsapásokba torkollanak a rendőrökkel – emlékeztetett a gazdasági szakember. 

A Medef nemzetközi szekciójának fő tevékenysége a francia vállalatok nemzetközi helyzetének megerősítése, elsősorban a feltörekvő és a fejlődő országokban. 

„Mindannyian jól tudjuk, hogy könnyű a piaci részesedéseket elveszíteni, de bonyolult azokat visszaszerezni” – hangsúlyozta Frédéric Sanchez.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter vasárnap megismételte, hogy a sárgamellényes mozgalom „sokba kerül a francia gazdaságnak”. A tárcavezető szerint a tüntetéseket kísérő  zavargások 0,1 százalékpontot vettek el 2018-ban a negyedik negyedévi gazdasági növekedésből.

A sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők november 17-én vonultak először utcára tiltakozva az ellen, hogy a kormány emelni akarta az üzemanyagokat sújtó környezetvédelmi adót. A kabinet végül elállt ettől, és december közepén jogosnak nevezve a társadalmi elégedetlenséget több olyan intézkedést is bejelentett mintegy 10 milliárd eurós összegben, melyek célja a szegényebb társadalmi csoportok helyzetének javítása. A kormány álláspontja szerint már csak egy radikalizálódott kisebbség folytatja a megmozdulásokat, amelyeken egyebek mellett a vagyonadó visszavezetését és az állampolgári kezdeményezésű népszavazás intézményének bevezetését is követelik.