A norvég evangélikus egyház – amelyet soha korábban nem látott számban hagynak el a hívők – a nyitott határok mellett áll ki, olvasható az egyház honlapján található állásfoglalásban.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A küldöttek eghyangúan fogadták el azt az állásfoglalást, amely szerint a norvég evangélikus egyház arra szólítja fel hívet, hogy azok forduljanak szeretettel és elfogadással a Szíriából és más háborús országokból menekülők felé, ezzel szembefordulva az Európában egyre növekvő idegenellenességgel.

A „Légy jó vendéglátó” címmel ellátott állásfoglalás megállapítja, „Jézus is menekült volt. Idegen és menekült, éhes és szomjas”. Az írás szerint jelenleg 65 millió ember (köztük 22 millió gyermek) menekül háborúk, viszályok, szegénység és csapások elől a világ minden táján, amelyhez hasonlót utoljára a II. világháború idején tapasztaltunk. „Egy olyan világban, ahol az emberek szenvednek, nem az a válasz, hogy eltávolítjuk magunkat a szenvedéstől és falakat építünk”, adják meg a választ.

„Európát megbénítja a növekvő idegengyűlölet. Kerítések és falak épülnek. Sokan soha nem jutnak keresztül rajtuk. Félelemben és fáradtan vándorolnak határtól határig. Norvégiában nincs menekültválság. Az elmúlt évben mindösszesen háromezer menekültet fogadtunk be a kvóták alapján” – állapítják meg.

Arra szólítják fel a híveket és a politikusokat, hogy fogadják szeretettel a menekülteket és legyen bátorságuk részt venni a társadalmi párbeszédben, külön megszólítva Erna Solberget, a hatalmon lévő Konzervatív Párt miniszterelnökét: „Legyen bátor! Szavaival és tetteivel is mutasson vendégszeretetet. Dolgozzon egy megfelelő menekült- és menedékjogi rendszer kialakításán”.

Bár V. Harald norvég király korábban megállapította, hogy országa nem képes befogadni egész Afrikát, úgy tűnik, az egyház – amely „a remény mozgalmaként” aposztrofálja magát – erről mit sem tud. Norvégia azóta, hog 2015-ben rekordszámú, harmincezer migránst fogadott be, folyamatosan egyre inkább szigorítja a bevándorlással kapcsolatos szabályozást. Mindeközben a norvég evangélikus egyház az utóbbi évtizedben híveinek 10 százalékát veszítette el.

demokrata.hu