Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke számára gondot jelent a Fidesz tagsága az Európai Néppártban – jelentette az Euractiv című brüsszeli hírportál az olasz médiára hivatkozó pénteki cikkében.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A portál felidézte, hogy az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett elnökök értekezletének csütörtöki ülését megelőzően olasz újságírók a Fidesz néppárti tagságáról kérdezték Junckert, aki kijelentette: „igen, nekem ez problémát jelent”.

Juncker a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt politikusa, amely szintén a néppárti pártcsaládhoz tartozik.

Az elnökök értekezlete arról döntött csütörtökön, hogy Orbán Viktor hét percben felszólalhat az Európai Parlament plenáris ülésének keretében tartott, a magyar jogállamiságot vizsgáló, úgynevezett Sargentini-jelentésről szóló vitán.

Az EP jövő kedden Orbán Viktor részvételével plenáris vitát tart, majd szerdán szavaz a legújabb, Magyarországról szóló jelentésről, amely szerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű megsértésének, így indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása Magyarországgal szemben. A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén – végső soron akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.