A vasárnapi szlovéniai parlamenti választások kampánya gyengére sikerült, s azt a választások fő esélyese, Janez Jansa volt miniszterelnök határozta meg, akinek támogatottsága az őt ért bírálatok ellenére tovább erősödött – állapította meg Marinko Banjac szlovén politológus.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Szlovéniában pénteken az előrehozott parlamenti választások kampányának utolsó napja zajlik, amely a migráció kérdése miatt a véghajrában lendületet kapott.
    
Marinko Banjac politológus a Vecer című napilapnak adott interjúban az egész kampányt gyengének értékelte. Mint mondta, a pártok programja nem jutott el az emberekhez, mert a média főleg azzal foglalkozott, hogy ki szerezhet mandátumot és ki kivel lép majd koalícióra a választások után.
    
A pártok miniszterelnök-jelöltjei több televíziós vitán is részt vettek, ahol az egészségügyről, a demográfiáról, a privatizációról, a média helyzetéről és egyéb átfogó témákról is elmondhatták véleményüket, de a legnagyobb vitát a migráció kérdése váltotta ki. A Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) kampánya főleg a migráció megállítására épült. A Jansával való együttműködést – erőteljes migránsellenes politikája miatt – éppen ezért elutasítják a baloldali pártok.
    
Csütörtökön késő este több ezren tüntettek a parlament előtt a „politikai gyűlöletbeszéd” ellen. A demonstrálók így nevezték egyes politikusok szerintük intoleráns kijelentéseit az azonos neműek házasságával, a migránsokkal és a nem kormányzati szervezetekkel (NGO) szemben.
    
A volt miniszterelnököt a baloldal és a liberális sajtó is azzal vádolja, hogy Magyarországról importálta a migrációellenes politikáját, valamint hogy a magyar kormány pénzzel támogatja a kampányát azáltal, hogy a Fideszhez közeli emberek többségi tulajdonrészt vásároltak egyes, a jobboldalhoz közeli sajtóorgánumokban.
    
Banjac szerint Jansa személyes kapcsolata Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, pártjának a Fideszéhez hasonló választási stratégiája és marketingje, valamint a pártja külföldi finanszírozásáról felröppent hírek nem ártottak sem a politikusnak, sem az SDS-nek. „Sőt, erősödött a bázisa, és jelenleg nincs kétség afelől, hogy megnyeri a választásokat” – hangsúlyozta.
    
A politológus úgy vélte: Jansa meghatározta a kampányt, a baloldali pártok pedig elhalványultak mellette.
    
Jansa két nappal a választások előtt maga mögött tudhatja a szavazati joggal rendelkező állampolgárok valamivel több mint negyedét – mondta.
    
A Vecer és a Dnevnik című napilapok által a héten készített felmérés eredménye szerint jelenleg 25,5 százalékkal az SDS áll az első helyen, a másodikon pedig 13,7 százalékkal Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS). Sarec tavaly függetlenként indult az elnökválasztáson, és a második fordulóban mindössze öt százalékkal kapott kevesebb szavazatot, mint Borut Pahor régi-új elnök. Pártja sokáig a legnépszerűbb tömörülés volt. A harmadik hely a jelenlegi kormánykoalíció baloldali tagjáé, a Szociáldemokrata Párté (SD) mintegy 12,5 százalékkal.
    
Banjac szerint Sarecről a kampány során kiderült, hogy mondanivalójának nincs tartalma, vagy az legalábbis nem jut el az emberekhez. Ez abból is látszik, hogy a kampány során egyre nőtt a különbség az LMS és az SDS között. A kampány elején még mindkettő 12 százalék körül állt.
    
A szlovén pártokat külföldi testvérpártjaik is támogatták. Az SDS május 11-i celjei kampánygyűlésén részt vett Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.
    
A szociáldemokraták csütörtöki kampányzáróján pedig Andrea Nahles, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke volt jelen, hogy erősítse a baloldalt a kampányhajrában.