A Fox News amerikai hírcsatorna exkluzív interjút készített azzal a férfivel, aki azt állítja, John McCain ügynökeként dolgozott és informálta a korábbi republikánus elnökjelöltet a Trump-dossziéval kapcsolatos hírekről, és azt is elmondta, hogyan koordinálták a dosszié átadását az FBI-nak és a médiának.

Fotók: ShutterStock.com, MTI, illusztráció


Fotók: ShutterStock.com, MTI, illusztráció

Ahogy arról korábban írtunk, az úgynevezett Trump-dosszié – egy dokumentumcsomag, amely többek közt azt állítja, Donald Trump kampánya összedolgozott Oroszországgal a 2016-os elnökválasztás előtt – hátterében egy Fusion GPS nevű politikai kutatócég áll, amely Christopher Steele korábbi brit titkosszolgálati ügynököt bízta meg azzal a feladattal, hogy Trumpról adatokat gyűjtsön.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a dosszié nem születhetett volna meg anélkül, hogy a Clinton-kampány és a Demokrata Párt országos választmánya (Democratic National Committee, DNC) pénzt juttatott volna a Fusion GPS-nek.

“Az volt a feladatom, hogy ügynök és üzenetközvetítő legyek, hogy informáljam [McCain] szenátort és a segítőit arról, hogy a dosszié létezik” – mondta a Fox News hírcsatornának adott exkluzív interjújában Sir Andrew Wood.
A csatorna a kanadai Nova Scotiában tartott nemzetközi biztonsági fórumon beszélt Wooddal, aki 1995 és 2000 között Nagy-Britannia moszkvai nagykövete volt, és végignézte Jelcin bukását és Putyin felemelkedését. 
2016 novemberében, az amerikai elnökválasztás után McCain szenátor ugyanezen a biztonsági fórumon tartott egy előadást.

Wood azt állítja, Steele utasította őt arra, hogy lépjen kapcsolatba a korábbi republikánus elnökjelölttel – aki Wood szerint “rendes ember” – a dokumentum kapcsán.

Wood azt mondta, ő maga soha nem olvasta a dossziét, amelyet barátja és korábbi kollégája, Steele állított össze, és amelyet a Fusion GPS rendelt meg és a DNC finanszírozott.

2016 augusztusában “[Steele] megkeresett, hogy elmondja, mi van benne és miért… lényeges” – mondta Wood. – “Egyértelművé tette, hogy… igen, nyers hírszerzési információról van szó, de az csak megfelelő kontextusba helyezve értékelhető teljes egészében”.

A Fox News honlapján a beszélgetésről szóló írás emlékeztet, hogy 2016 augusztusa kritikus idószak volt, hiszen nem sokkal korábban kezdett az FBI nyomozásba az állítólagos oroszországi befolyásolással kapcsolatban, és szintén ezidőtájt döntött úgy az FBI akkori vezetője, James Comey, hogy nem javasolja, hogy Hillary Clinton ellen bizalmas információk nem megfelelő kezelése miatt vádat emeljenek.

Wood szerint Steele már ezelőtt kapcsolatba lépett az FBI-jal.
“Azt állította, az Egyesült Államokban létezik [a vádakat] alátámasztó bizonyíték, amiből én arra következtettem, hogy egy amerikai céggel dolgozik össze” – mondta Wood.

A Fox News által vizsgált brit bírósági iratok, illetve amerikai kongresszusi vallomások is azt mutatják, hogy Steele legalább 168 ezer dollárt kapott a Fusion GPS alapítójától, Glenn Simpsontól azért, hogy múlt év őszén eljuttassa a dossziét öt amerikai médiumhoz: kétszer találkozott a The New York Times, a The Washington Post és a Yahoo News, és egyszer-egyszer a CNN és a The New Yorker képviselőivel.

Ezek a megbeszélések személyesen folytak és mindegyiken részt vett a Fusion egyik tagja is – derült ki a Steele és a Fusion GPS ellen indított polgári jogi eljárások során. 
Wood azt mondja, tudta, hogy Steele a Fusion GSP-szel dolgozik, de “soha nem hallott Mr. Simpsonról”.

Három héttel Donald Trump elnökválasztási győzelme után a kanadai biztonsági konferencián véglegesítették annak részleteit, hogyan adják át a dossziét McCainnek. A szenátoron kívül Wood és a McCain Institute for International Leadership belső munkatársa, David J. Kramer is részt vett a fórumon. 

Brit bírósági iratok szerint McCain utasította arra Kramert, hogy London mellett, Surreyben személyes eligazításon vegyen részt a dossziével kapcsolatban, majd térjen vissza Washingtonba, ahol a Fusion GPS-nek a dosszié nyomtatott példányát kellett átadnia McCainnek. 

Ezt aztán a szenátor januárban nyújtotta át hivatalosan az FBI-nak, amely azonban – Steele-nek köszönhetően – már rendelkezett egy példánnyal.

Érdekes információ – írja a Fox News -, hogy a 2016-os konferencián szintén részt vett egy bizonyos Rinat Akhmetshin, az az orosz lobbista, aki öt hónappal korábban egy nagy port kavaró találkozón vett részt a Trump Toronyban az ifjabb Donald Trump és mások társaságában.

McCain hivatala azt közölte a Fox News-zal, hogy a szenátor nem találkozott Akhmetshinnel 2017 januárjában. 
“Múlt év végén olyan bizalmas információ birtokába jutottam, amely azóta nyilvánosságra került” – áll a nyilatkozatban. – “Miután megvizsgáltam annak tartalmát és képtelen voltam hitelességéről meggyőződni, az információt átadtam az FBI igazgatójának. Ebben az ügyben az FBI-jal és egyéb kormányzati szervekkel más kapcsolatom nem volt”.

Nem tudható, állítja a cikk, Akhmetshin kapcsolatba lépett-e Kramerrel, és sem ez utóbbi, sem a Fusion GPS nem válaszolt a Fox News megkeresésére.

(SVÁ)