Két rendőrrel és egy civillel végzett egy lövöldöző kedd délelőtt a Liege-ben, Belgiumban, a kiérkező rendőrök agyonlőtték a támadót.

Az RTBF belga közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a férfi az ország keleti részében fekvő Liege központjában tüzet nyitott a járőröző rendőrökre, majd bemenekült egy közeli iskolába, ahol túszul ejtett egy takarítónőt.

A lövöldözésben két rendőr és egy civil életét vesztette, két másik rendőr pedig megsebesült.

A különleges egységek kivezényelt tagjai végül agyonlőtték a támadót.

A környező utcákat kiürítették, a helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó van a helyszínen, és Willy Demeyer polgármester is megérkezett.

Catherine Collignon, a városi ügyészség szóvivője elmondta, hogy a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique című napilap mindazonáltal azt közölte névtelen rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a feltételezett merénylő azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar!” (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. Ezt Collignon nem erősítette meg.

Jan Jambon belga belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a Twitteren, és rámutatott, mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében.

Terrorcselekmény miatt indítanak nyomozást a liege-i lövöldözés ügyében

Terrorcselekmény miatt indít nyomozást a belga szövetségi ügyészség a kedd délelőtti liege-i lövöldözés ügyében, amelynek során egy férfi két rendőrrel és egy civillel végzett, mielőtt agyonlőtték.

„Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak” – nyilatkozott Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője.

Helyi sajtóbeszámolók szerint az elkövető egy 31 éves Benjamin Hermann nevű férfi volt, aki más bűncselekmények miatt már korábban a rendőrség látóterébe került, és akit állítólag előző nap engedtek ki a börtönből kétnapos eltávozásra. Ez már a sokadik ilyen alkalom volt, egy napra 11-szer, két napra 13-szor engedték kimenőre.

A hatóságok friss tájékoztatása szerint a férfi hátulról késsel rátámadt két járőrre az utcán az ország keleti részében fekvő Liege központjában, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában.

A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt.

A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki az akció során négy rendőrt megsebesített – közölte Philippe Dulieu, a liege-i ügyészség szóvivője.

A környező utcákat kiürítették, az iskola diákjait is biztonságba helyezték. A helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó van a helyszínen és Willy Demeyer polgármester is megérkezett.

Catherine Collignon városi ügyészségi szóvivő elmondta, hogy a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique című újság mindazonáltal arról számolt be egy videofeltétel alapján, hogy a férfi azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar!” (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. Ezt még nem erősítették meg hivatalosan.

Egyes híradások szerint férfi neve közvetetten a biztonsági szolgálatok által ismert szélsőséges iszlamistákról szóló aktákban is szerepel. A rabtársai által erőszakos emberként jellemzett Hermann állítólag a börtönben tért át az iszlámra és ott is radikalizálódhatott.

Jan Jambon belga belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a Twitteren, és rámutatott, mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) közölte, hogy nem emelik meg az országos terrorkészültség szintjét, amely a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.

Délután Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő, illetve Koen Geens igazságügyi és Jan Jambon belügyminiszter is felkereste a támadás helyszínét.

Liege-ben szerdán egyperces néma csenddel fognak emlékezni az áldozatokra.