Az ukrán központi választási bizottság szerdán regisztrált jelöltként a március 31-i elnökválasztásra egy bizonyos Jurij Volodimirovics Timosenko nevű, függetlenként induló jelöltet – jelentette az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A képviselő nevének és apai családnevének kezdőbetűje is teljesen megegyezik a választás egyik fő esélyesének tartott Julija Volodimirivna Timosenko volt kormányfőnek, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) vezetőjének nevével, így a szavazócédulán két Timosenko Ju. V. fog szerepelni, ami alkalmas lehet arra, hogy több választót megtévesszen. 

Eddig összesen 37 jelöltet regisztrált a választási bizottság. A regisztrációt a testület február 7-én zárja le. 

Elutasította a testület többek között Petro Szimonyenko, az Ukrajnában betiltott Kommunista Párt elnökének jelöltként való regisztrálását, aki bírósági úton támadta meg a döntést, ám szerdán az utóbbi elutasította panaszát. Szimonyenko 1999-ben indult először Leonyid Kucsma akkori államfővel szemben az elnökválasztáson, és Kucsma csak a második fordulóban győzte le őt. Ezt követően még három államfőválasztáson indult – 2004-ben, 2010-ben és 2014-ben – jóval szerényebb eredményeket elérve. Pártját 2015 végén tiltotta be a kijevi területi közigazgatási bíróság, helyt adva az igazságügyi minisztérium erre vonatkozó keresetének. 

Megkezdte közben munkáját az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választásokkal foglalkozó testületének, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) megfigyelői küldöttsége Ukrajnában. A misszió két társelnöke szerdán tartott Kijevben sajtótájékoztatót, amelyen elmondták, hogy 13 országból – köztük Magyarországról is – 17 úgynevezett állandó megfigyelő érkezik várhatóan február 11-ig. Leszögezték, hogy nincs köztük egy orosz állampolgár sem. Ez a szakértői csapat alapvetően Kijevben fog tartózkodni. Az úgynevezett hosszú távú megfigyelőként érkezők 92 fős listáján szerepel két orosz állampolgár, róluk egyeztetni kívánnak az ukrán külügyminisztériummal. Katerina Zelenko ukrán külügyi szóvivő ugyanakkor az UNIAN hírügynökség szerint már szerdán leszögezte, hogy Kijev álláspontja változatlan: orosz állampolgárokat nem regisztrálnak az ukrajnai elnökválasztásokra.

Rövid távú, azaz néhány nappal a március 31-i választások előtt érkező, és kimondottan csak a voksolások menetét követő megfigyelőkből mintegy 750 érkezik majd a nemzetközi szervezettől. Várhatóan érkezni fognak az EBESZ és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléseiből is képviselők megfigyelőként, de számuk egyelőre még nem ismert.