Az Egyesült Államok határának megvédéséért felelős szervezet több alkalmazottat veszít el, mint amennyit felvesz – állítja a Fox Business.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Irodájánál (U.S. Customs and Border Protection, CBP) jelenleg a szükséges 21 ezer ügynöknél nagyjából kétezerrel kevesebb dolgozik az Egyesült Államok Számvevőszéke (Government Accountability Office, GAO) szerint. 

A Fox Businessnek nyilatkozva Ronald Vitiello helyettes biztos azt állította, a CBP megpróbálja a felvétel menetét a lehető leghatékonyabbá tenni, és a Kongresszust kéri arra, hogy változtassák meg az újonnan felvettek szűrésének folyamatát. 
“Szükségünk van egy olyan rendszerre, amely a megfelelő embereket csábítja hozzánk, hiszen fontos munkáról van szó” – mondta Vitiello.

Trump elnök januárban azt ígérte, ötezer új ügynököt vesznek fel az amerikai-mexikói határ ellenőrzésére, hogy így állítsák meg az illegális bevándorlók és a drogok beözönlését. 
“A CBP-nél dolgozó férfiak és nők elszántan végzik munkájukat a rendelkezésükre álló eszközök, technológia, információk birtokában, és együttműködnek a szövetségi állami, helyi, [indián] törzsi hatóságokkal, illetve egyéb szövetségi kormányzati irodákkal, hogy amit csak lehet, megállítsunk a határon” – jelentette ki Vitiello a Lou Dobbs Tonight című műsorban. 

A Kongresszusban a Trump elnök által a 2016-os kampány központi elemeként megígért, az amerikai-mexikói határra építendő fal is komoly vitákat kavar, és még nem dőlt el, milyen állami forrásokra támaszkodva épülhetne meg. Vitiello azt állítja, a Kongresszus nagyjából tízmilliárd dollárnyi összeget különített el arra, hogy a Dél-Texas egy részén már létező, de több helyütt megrongálódott falat kijavítsák.

(SVÁ)