Morrissey, a The Smith nevű zenekar korábbi énekese lemondta turnéjának időpontjait az Egyesült Királyságban és Európa többi részén, miután tüntetéseket szerveztek a koncertjeire, mindezt azért, mert kiállt az angol jobboldali aktivista, Tommy Robinson mellett – számolt be az esetről a DailyMail.

Fotó: facebook.com/Morrissey

Az énekest szélsőjobboldalinak titulták azért, mert kiállt a bebörtönzött Robinson mellett. Véleménye szerint az aktivista letartóztatása azt bizonyítja, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb politikai pártjai mind a szólásszabadság ellen vannak. Akkor így nyilatkozott:

Teljesen egyértelmű, hogy sem a Konzervatív Pártot, sem a Munkáspártot nem érdekli a szólásszabadság. Elég csak a Tommy Robinsonnal való sokkoló bánásmódra gondolni.

Morrissey menedzsmentje „kontrollálhatatlan logisztikai problémákra” hivatkozott a dátumok lemondásakor, így az énekes nem lép majd fel többek között Edinburgh-ban, Manchesterben, Koppenhágában és Helsinkiben sem.

Az énekes koncertjei elleni „anti-rasszista” demonstrációkat egy Dave Haslam nevű, magát korábbi Morrissey rajongónak titutáló férfi szervezte. A férfi a Guardiannek elmondta: az énekes megosztó nézetei és a szélsőjobb támogatása ellen szervezi a tüntetéseket.

Morrissey egyébként korábban is felvállalta már megosztó nézeteit. Donald Trumpról például azt nyilatkozta, hogy az emberiség javára válna, ha valaki meggyilkolná az elnököt.

Morrissey turnéja dél-amerikai állomásokkal fog folytatódni novemberben.