Egy libanoni nőt azért ítéltek nyolc év börtönbüntetésre, mert egy YouTube-os videóban kiakadt az őt Egyiptomban ért szexuális zaklatások miatt.

Képernyőfotó: euronews.com

Képernyőfotó: euronews.com

Mona el-Mazbouh fellebbezésének tárgyalását július 29-re tűzték ki.

A nyolc évig terjedő szabadságvesztésen túl a libanoni nőnek 10 700 egyiptomi fontot (körülbelül 160 000 forint) is kell fizetnie.

A vád szerint a fiatal nő „szándékosan hazug pletykákat terjesztett, amelyek célja a társadalom alááknázása és vallások megtámadása”.

Mona el-Mazbouh egy tízperces videót töltött fel a YouTube videómegosztó oldalra. A videóban egyiptomi nyaralásáról beszél és azt állítja, szexuálisan zaklatták. Az egyiptomiakat a „legkoszosabb embereknek” nevezi, Egyiptomot pedig „a stricik és kéregetők országának”. Később közzétett egy bocsánatkérő felvételt is, amiben azt állította, „semmiképpen nem akartam minden egyitomit megsérteni”.

A nőt májusban tartóztatták le a kairói repülőtéren.

Nem sokkal korábban az egyiptomi hatóságok letartóztatták már Amal Fathy aktivistát, miután az egy internetes videóban kibukott az államra, azt állítva, egyre romlanak a közszolgáltatások és senki nem száll szembe a szexuális zaklatókkal.