„Remélhetőleg konstruktív párbeszéd folytatható” a lengyel kormánnyal az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás ügyében – jelentette ki hétfőn Varsóban Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, miután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel egyeztetett.

Fotó: MTI/EPA/Radek Pietruszka

Fotó: MTI/EPA/Radek Pietruszka

Timmermans az Európai Bizottság (EB) által tavaly decemberben Varsóval szemben elindított uniós eljárás miatt egyeztetett Morawieckival. A közös sajtóértekezleten a brüsszeli testület alelnöke konstruktívnak minősítette a varsói megbeszélést. Elmondta, hogy új információkat kapott, amelyeket elemezni fog. Jelezte, hogy kész együttműködni a lengyel kormánnyal annak érdekében, hogy „kielégítő megoldást” találjanak a nézeteltérésekre.

Morawiecki aláhúzta: a lengyel bírósági rendszert meg kell reformálni. Egyúttal értésre adta, hogy Varsó továbbá is nyitott a kompromisszumos megoldás keresésére. Közölte: átadta Timmermansnak az Európai Bizottság ajánlásai alapján eddig elfogadott, illetve végrehajtott változások listáját.

Varsó a közelmúltban fogadott el módosításokat a vitatott bírósági reformhoz, és bár ezek egybecsengnek az EB ajánlásaival, Timmermans több alkalommal elégtelennek minősítette őket.

Múlt heti brüsszeli bejelentés szerint a 7. cikk szerinti eljárásban a következő lépés Lengyelország meghallgatása lesz az EU-ügyekért felelős tagállami miniszterek június 26-ai tanácsülésén.