Kikötőik megnyitására és a tengeri mentésen dolgozó magánvállalkozások támogatására szólították fel az Európai Unió tagországait segélyszervezetek pénteken.

Fotó: MTI/EPA/Felix Weiss

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az aktivisták szerint az EU nem tűrheti, hogy a líbiai parti őrség visszaszállítsa a tengeren összegyűjtött migránsokat az észak-afrikai országba, ahol visszaélések, kínzás és rabszolgaság fenyegeti őket.

Nyílt levelükben a szervezetek rámutattak, hogy az év eleje óta legalább 2500 ember lelte halálát a Földközi-tengerben.

„Eközben az EU állam- és kormányfői elfordították fejüket, és így maguk is bűnrészesekké váltak” – állt a levélben, amelyet az SOS Méditerranée, az Orvosok Határok Nélkül és az Oxfam is aláírt.

Az aktivisták kifogásolták, hogy néhány kormány megalapozatlan vádakkal illeti a mentésben részt vevő civil szervezeteket, és akadályozza őket munkájukban. Miközben tavaly ilyenkor öt szervezet mentőhajói fésülték át a Földközi-tengert bajbajutottak után kutatva, jelenleg már csak egy. 

A mentésben részt vevők számára nélkülözhetetlen a folyamatos és megbízható szabályozási környezet a kihajózásra és a migránsok elosztására – tették hozzá a segélyszervezetek.

Elfogadhatatlan, hogy az uniós országok minden egyes migránsokat szállító hajó esetében kínkeserves vitát folytatnak arról, hol köthet ki a hajó, és mely országok fogadják be a túlélőket. A szervezetek szerint az EU tagjainak meg kellene engedniük, hogy minden mentésben részt vevő hajó kiköthessen kikötőikben, és partra tehesse a tengeren összegyűjtött migránsokat.

Az elmúlt időszakban többször fordult elő, hogy civil szervezetek mentőhajói hetekig vesztegeltek a tengeren, mert a közeli uniós tagországok nem akarták megnyitni kikötőiket a bajbajutottak előtt – írta kommentárjában a dpa német hírügynökség.